xcounter
#

Збити ракету Р-27 та її носія: ПС США отримали першу лазерну систему для винищувача

45501
Збити ракету Р-27 та її носія: ПС США отримали першу лазерну систему для винищувача

Тепер Повітряні сили США зможуть перейти до перших випробувань лазерної зброї, зокрема і в повітрі

Повітряні сили США отримали високоенергетичну лазерну зброю, якою можна озброїти винищувачі – щонайменше один зразок, розроблений Lockheed Martin, був доставлений ПС США для проведення випробувань, розповідають у The War Zone.

Зазначається, що лазерна зброя LANCE була доставлена Повітряним силам у лютому цього року. Отримувач – Дослідницька лабораторія ПС США (AFRL), яка відповідає за розробку та інтеграцію нових технологій у повітряному, космічному та кіберпросторі.

Читайте також: У США лазером збили 60-мм мінометну міну: чи впорається така зброя із "Градам" або 155-мм артилерією
ПС США лазерна зброя F-16
Система направленої енергії в аеродинамічній трубі. Фото: ПС США

Як заявив виконавчий директор Lockheed Martin Тайлер Гріффін, лазерна зброя LANCE є "найменшим, легким та високоенергетичним лазером у своєму класі потужності, який компанія створила на сьогодні".

За його словами, LANCE у шість разів менше за попередню систему лазерної зброї, що розробляла компанія і яка мала потужність у 60 кВт. Водночас яку саме потужність отримає LANCE наразі невідомо, однак, ймовірно, вона буде нижчою за 100 кВт.

Р-27 ракета лазерна зброя
Раніше Lockheed Martin у концептуальному відео демонструвало, як винищувач F-16 захищає повітряний заправник KC-46A Pegasus від ракети Р-27, випущеної з винищувача МіГ-29

Передусім ця зброя була призначена для захисту винищувача від ворожих ракет, однак у випадку успіху своєї "оборонної місії", ймовірно, LANCE згодом зможе уражати ворожі БПЛА і навіть літаки на великих відстанях.

На які саме стадії перебуває розробка лазерної зброї LANCE не уточнюється, але відомо, що на наступному етапі програми система LANCE буде інтегрована з тепловою системою для управління нагрівом та охолодженням. Водночас перші випробування у повітрі не варто очікувати раніше 2023 року.

Читайте також: Армія РФ "використовує" в Україні неіснуючий комплекс лазерної зброї