xcounter
#

Корея націлилась продати БМП AS21 Redback Румунії та побореться за замовлення на 3 млрд евро з ASCOD

AS21 Redback (фото: Australia MoD)
AS21 Redback (фото: Australia MoD)
7277

​Корейська Hanwha не спиняє свій поступ по європейському ринку озброєння й націлилась взяти участь в озброєнні Румунії з де побореться з Redback проти, як мінімум, General Dynamics з ASCOD

Бухарест запланував замінити свої БМП MLI-84, ліцензійними БМП-1 та модернізаціями. Програма заміни передбачає закупівлю 246 нових машин до 2031 року загальною вартістю 2,545 млрд євро, й з 2031 року ще 52 БМП за 0,45 млрд євро.

Й звісно країна знаходиться у пошуку кандидата на заміну свого парку бойових машин піхоти, а виробники у просуванні своєї продукції. Й першим зацікавленим виробником вже є ASCOD від General Dynamics.

Читайте також: Польща отримає перші HIMARS з ATACMS вже 15 травня: скільки реально чекала Варшава та скільки це коштувало

БМП MLI-84M
Румунська БМП MLI-84M (фото: Ministerul Apararii Nationale)

Але, як пише Defense Romania, корейська Hanwha вже доволі серйозно націлилась на участь у цьому проекті зі своєю БМП AS21 Redback, яка була розроблена для участі у конкурсі на нову БМП для Австралії. При цьому для Румунії та Кореї це рішення буде доволі логічним та послідовним. Бо корейська K9 Thunder зараз вважається фаворитом у конкурсі на САУ й саме Hanwha отримає замовлення на 54 машини з цінником у 1,16 млрд доларів.

З боку Defense Express зазначимо, що Hanwha також має неабиякий стимул отримати замовлення й на БМП, бо наприкінці квітня Австралія доволі несподівано вирішила скоротити замовлення на БМП. І якщо у 2021 році мова йшла про замовлення на 450 машин, за яке йшла боротьба із німецьким Rheinmetall з Lynx KF41, то зараз австралійське замовлення скорочено одразу втричі.

AS21 Redback та Lynx KF41
AS21 Redback та Lynx KF41 (фото: Australia MoD)

Також для Hanwha захід на румунський ринок цілком логічний після успішної роботи у Польщі, як на 212 одиниць САУ K9, так й зі 180 танками K2 та загальним цінником у 5,7 млрд доларів, а також ліцензійним виробництвом K2PL. Але варто зазначити, що хоча Польща активно приглядається до AS21 Redback, більш вірогідно, що на шасі K9 буде створена нова важка БМП. Вона має піти у бригади на Abrams, а національна польська БМП Borsuk надходитиме до бригад на K2.

У будь-якому випадку без корейців не обійдеться. А Hanwha цілком може запропонувати для Румунії обидва варіанти. Й зрештою головна задача лише "вписатися" у цінник, який готові оплатити у Бухаресті - 10,3 млн євро за одну БМП у першому замовленні та 8,65 млн євро за одну у другому.

Ascod 42
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems

Водночас й у General Dynamics є козир, бо компанія виконує замовлення на Piranha V для збройних сил Румунії, виробництво яких локалізовано у країні. Тобто боротьба між, як мінімум, AS21 Redback та ASCOD обіцяє бути цікавою.

Piranha V
Piranha V (фото: Ministerul Apararii Nationale)

Й попри нібито доволі великі кошти за БМП, насправді це адекватна цінна на ринку. Зокрема сучасна версія CV90 коштує 11,18 млн євро на прикладі контракту зі Словаччиною. А три роки тому Угорщина 218 Lynx KF41 законтрактувала за 2 млрд євро, тобто по 9,17 млн євро, але з того часу ця БМП дешевше точно не стала. Й звісно в обох випадках мова йде про локалізоване виробництво.

Читайте також: Вірменія оцінює вихід з ОДКБ та бідкається, що РФ не поставила оплачене озброєння