xcounter
#

У Польщі створять важку БМП вкрай прагматичним шляхом: вимоги та основні концептуальні рішення

Після замовлення на БМП Borsuk, Польща розробить важку БМП (на фото - Borsuk, джерело - PGZ)
Після замовлення на БМП Borsuk, Польща розробить важку БМП (на фото - Borsuk, джерело - PGZ)
14851

Замість того, щоб вигадувати "велосипед" Польща розробить важку БМП на основі рішень, які вже знаходяться у серійному виробництві

Польща не збирається зупинятися у питанні тотального переозброєння війська та після підписання масштабного замовлення БМП Borsuk із планом на 1400 одиниць розробить й важку БМП.

Зазначимо, що Borsuk створювався з доволі значним обмеженням - можливості подолання водних перешкод у плав. Через це машина стала певною мірою заручником цієї умови, бо максимальна вага, а з ним й рівень бронезахисту та кількість бійців у десантному відділені було обмежено.

Читайте також: У США таки відмовилися від нового двигуна для F-35, за який довелося б переплатити десятки мільярдів

Але, як пише видання Polska Agencja Prasowa, яке поспілкувалось із пресс-секретарем Агентства озброєння підполковником Кшиштофом Платеком [Krzysztof Płatek], це було абсолютно свідоме рішення, бо для Війська Польського Borsuk буде не єдиною БМП.

Borsuk
БМП Borsuk (фото: PGZ)

Зокрема Borsuk буде направлятися до бригад з корейськими танками K2 та їх локалізованою версією K2PL. А для бригад на Abrams має бути створена вже важка БМП без вимоги амфібійності, що "розв'язує руки" розробникам та дозволяє створити дійсно потужну машину.

Зокрема зазначено, що нова важка польська БМП отримає кращий захист за Borsuk, а також збільшене десантне відділення, яке має вміщувати більше бійців - 8-9 (замість 6 у Borsuk). Має й зрости вогнева потужність машини, зокрема планується встановити 40-мм автоматичну гармату.

Водночас вже й окреслено й доволі прагматичний шлях розробки. Зокрема шасі нової важкої БМП вже фактичне готове та знаходиться у серійному виробництві. Це локалізоване шасі від корейської САУ K9, яке вже використовується у польському Krab. Тобто сама платформа, двигун, трансмісія та підвіска вже є і задача сформувати лише новий корпус.

САУ Krab
САУ Krab (фото: Wojsko Polskie)

Бойовий модуль також фактично готовий, бо буде використаний ZSSW-30 з Borsuk, але із заміною 30-мм гармати на 40-мм. Таке посилення не вимагає значних конструктивних змін й було закладено у бойовий модуль одразу. Також зазначимо, що окрім автоматичної гармати та кулемета цей бойовий модуль озброєний ПТРК Spike.

ZSSW-30
ZSSW-30 з 30-мм гарматою (фото: PGZ)

Таким чином всі основні компоненти нової важкої БМП у Польщі вже є. Саме тому перший демонстратор технології буде готовий вже у 2023 році та продемонстрований на виставці у Кельце, яка традиційно проходить у вересні.

Зазначимо, що наприкінці жовтня Військо Польське почали тести корейської БМП AS21 Redback, яка є експортною версією для Австралії власної БМП K21. Оригінальна машина перевозить до 9 бійців у десантному відділені, озброєна 40-мм автоматичною гарматою (локалізована шведська L70 від Bofors) та у лобовій проєкції тримає 30-мм радянські боєприпаси.

БМП K21
БМП K21 (фото: Kim Sang Yeon)

При цьому корейська K21 може долати водні перешкоди уплав, щоправда, для цього необхідно надути спеціальні поплавки. Що у реальних бойових умовах форсування водної перешкоди під вогнем противника - доволі спірне рішення.

БМП K21
БМП K21 (фото: Republic of Korea Armed Forces)

Тому з величезною долею вірогідності, можливо спрогнозувати, що нова важка польська БМП буде дуже схожа на корейську K21. А це означає можливість вкрай швидкого переходу від демонстратора технологій до дослідного зразка, серійне виробництво якого можливо буде розпочати у доволі осяжній перспективі. Більше того, шасі K9 та бойовий модуль ZSSW-30 потрібні й для випуску Krab та Borsuk. Тобто їх виробництво буде розширене, а сама експлуатація та обслуговування у військах спрощено через масовість.

Також зазначимо, що окрім гусеничних БМП збройні сили Польщі також експлуатують інший сучасний вид бронетехніки - колісну бойову машину Rosomak, яка є ліцензійною версією фінської Patria.

Rosomak
Rosomak (фото: Wojsko Polskie)
Читайте також: Що насправді із танками Т-80УД, які Пакистан нібито має передати Україні