xcounter
#

У США таки відмовилися від нового двигуна для F-35, за який довелося б переплатити десятки мільярдів

6801
У США таки відмовилися від нового двигуна для F-35, за який довелося б переплатити десятки мільярдів

Перевагу нададуть модернізації наявних двигунів F135 від Pratt & Whitney

Міністерство оборони США вирішило відмовитися від ідеї розробки адаптивного двигуна нового покоління для винищувачів п’ятого покоління F-35 – таку інформацію оприлюднив секретар Повітряних сил США Френк Кендалл, як повідомляє видання Defense News.

За його словами, замість розробки адаптивного двигуна військові вирішили йти шляхом модернізації вже наявного двигуна F135, яким оснащуються винищувачі F-35 – і це фактично є серйозною перемогою для його виробника, компанії Pratt & Whitney.

Читайте також: Скільки винищувачів NGAD планують мати ПС США та як багато БПЛА будуть закріплені за ними і F-35

Нагадаємо – у 2016 році у США стартувала програма Adaptive Engine Transition Program (AETP) стартувала програма, спрямована на розробку та тестування двигунів адаптивного циклу для винищувачів шостого покоління, а також потенційно для заміни двигуна F135 для винищувачів F-35.

Нові двигуни мали б ефективніше використовувати паливо та мати низку інших переваг. Саме у рамках програми AETP (бо загалом ПС та ВМС США працювали над такими двигунами з 2007 року) General Electric Aviation і Pratt & Whitney розробляли свої варіанти адаптивних двигунів, але у Pratt & Whitney зрештою вирішили передусім просувати варіант із модернізацією власних F135, а от у General Electric Aviation зрештою представили новий двигун під позначенням ХA100.

За словами Кендалла, причина відмови від адаптивного двигуна полягає в тому, що військові шукали "щось доступне" й таке, щоб підходило всім трьом варіантами винищувача F-35.

GE двигун
Двигун XA100 від GE

Разом з тим, оснащення літаків адаптивним двигуном могло б обійтися у понад 6 млрд доларів, через що військові були б вимушені закуповувати менше винищувачів – а загалом відмова від адаптивного двигуна допоможе США зекономити буквально десятки мільярдів доларів.

Водночас військові також мали серйозні сумніви, що такий двигун міг би працювати на версії F-35B, яку використовує Корпус морської піхоти і насправді серйозно цим двигуном цікавилися лише у ПС США з їхнім F-35A. Водночас у GE раніше стверджували, що компанія зрештою знайшла спосіб адаптувати свій двигун XA100 для F-35B.

Разом з тим, напрацювання у напрямку адаптивних двигунів можуть бути використані для винищувача шостого покоління, над яким наразі активно працюють у США у рамках програми Next Generation Air Dominance (NGAD) – зокрема в GE заявили, що може використати деякі технології, розроблені для XA100, у роботі над адаптивною силовою установкою літаків наступного покоління.

Читайте також: Коли треба зайняти чергу, щоб отримати першу ескадрилью F-35 "після 2030 року" - приклад Румунії