xcounter
#

Коли треба зайняти чергу, щоб отримати першу ескадрилью F-35 "після 2030 року" - приклад Румунії

F-35 (всі фото: US DoD)
F-35 (всі фото: US DoD)
2066

Міноборони Румунії планує закупити F-35 і назвало строки, коли за винищувачами необхідно зайняти чергу, щоб не залишитись без бойової авіації

Дефіцит озброєння - це нова реальність з якою необхідно буде миритися ще багато років, і черговим красномовним прикладом цього є черга, яка формується на винищувач п'ятого покоління F-35, який є наразі єдиним реальним варіантом заміни для цілої низки літаків 4+ покоління. І на який черга формується вже на "після 2030 року".

Зокрема у Румунії, яка поки підтримує боєздатність свого авіапарку закупівлею вживаних винищувачів F-16 з дійсно привабливим цінником, цілком розуміють, що довго так тривати не може і єдиним варіантом є F-35. Але строки планування цієї заміни назвати короткостроковими неможливо.

Читайте також: Airbus вже виготовив перший С295 для Індії на заміну Ан-32, літак готується до першого польоту
F-35

Теодор Інчікаш [Teodor Incicaș], очільник Головного управління озброєння міноборони Румунії, як повідомляє Defense Romania заявив, що країна у цьому, або максимум у наступному році, почне процедуру підписання контракта на F-35. Це є вкрай важливим строком, який пов'язаний із виведенням з експлуатації раніше закуплених F-16, які зможуть виконувати бойові задачі лише впродовж наступних 10 років.

Але підписання контракту у 2023-2024 роках, і це за умови, якщо всі бюрократичні вимоги будуть виконанні, означає лише те, що перша ескадрилья, тобто 12 винищувачів F-35, зможе набути боєготовності лише після 2030 року. І строк постачання першої партії машин таким чином розтягується на понад 7 років.

Водночас треба зазначити, що "після" може цілковито не означати "початок" 2031 року, бо приклад Греції, говорить, що мова цілком може йти про значно більші строки. Зокрема на завершальних стадіях вже знаходиться угода, за якою Афіни мають отримати 20 літаків зі строком постачання до 2033 року, з яких перші мають надійти у 2028 році, а останній у 2033 році. Рубіж у 12 винищувачів Греція очікує подолати у 2031 році, тому, якщо Румунія підпише угоду пізніше Греції, то строки також цілком можуть бути посунуті на відповідний строк.

F-35

Таким чином, переозброєння винищувальної авіації, це точно не те, що можливо реалізувати у короткостроковій перспективі навіть маючи гроші. А приблизна вартість угоди навіть на 12 винищувачів F-35 цілком може потягнути на 1,5 млрд доларів. Бо окрім вартості самих машин до неї необхідно додати вартість озброєння та підготовки інфраструктури.

Читайте також: Корея вривається у лідери експортерів озброєння: зростання за рік у 1,4 раза до 17,3 млрд доларів