xcounter
#

Корея вривається у лідери експортерів озброєння: зростання за рік у 1,4 раза до 17,3 млрд доларів

3479
САУ K9 - корейський бестселер (всі фото: Republic of Korea Armed Forces)
САУ K9 - корейський бестселер (всі фото: Republic of Korea Armed Forces)

Корея поставила амбітну ціль зайняти четверте місце серед світових експортерів озброєння до 2027 року і поки все йде за планом

Південна Корея у 2022 році продемонструвала масивну експансію на оборонні ринки та за минулий рік продала озброєння на 17,3 млрд доларів, що є рекордним показником для Сеула.

Звісно значну частину з цієї суми склали оборонні контракти з Польщею, яка зробила ставку на корейські танки K2, САУ K9, легкі винищувачі FA-50, а також аналог HIMARS K239 Chunmoo загалом на 12,4 млрд доларів. Ці дані наводить New York Times, додавши, що в оголошених планах Сеула до 2027 року вийти на четверте місце експортерів озброєння.

Читайте також: Ізраїльська Elbit поставить одній з країн НАТО свої 155-мм САУ та ракетні системи на 252 млн доларів
САУ K9
САУ K9

І зараз для Кореї, яка знаходиться, за даними SIPRI, у періоді 2017-2021 року на восьмій сходинці та 2,8% ринку, це доволі реалістичний сценарій. Справа в тому, що Корея вже довела, що може задовольнити попит в озброєнні швидко. Наочна демонстрація - це передача перших замовлених Варшавою K2 та K9 вже через 102 дні після підписання угоди.

На противагу цьому можливо згадати рішення Норвегії закупити замість K2 німецькі Leopard 2A7, по-перше, які були дорожчі, а по-друге, зі строком постачання 54 машин з 2026 по 2031 рік, в середньому по 10 машин за рік.

Ще один козир у рокові Кореї - передача технологій, що знову ж продемонструвала Польща, яка буде виробляти й свою версію K2PL, так й FA-50PL. Також вкрай красномовний приклад - Туреччина та її танк Altay, який у 2023 році нарешті має добратися до війська. І це навряд було б можливим без активної участі Кореї, яка брала участь у розробці бронювання, передала технологію виготовлення гармат, постачатиме силову установку та ряд інших систем.

Більше того, Корея цілком може стати основним виробником артилерійських систем, які доволі довгий час у країнах НАТО вважались другорозрядним озброєнням і лише досвід ЗСУ показав, що "бога війни" зарано відправили на пенсію. Зокрема корейська Hanwha з 2000 по 2021 рік охопила 55% експортного ринку самохідних артсистем своєю K9, і це не враховуючи постачання 1200 одиниць цієї САУ до власного війська.

Також, й це знову про трансфер технологій, можливо нагадати про турецьку T-155 Firtina, яка є ліцензійною, з певними змінами, K9. А також ліцензійне виробництво цієї ж САУ в Індії. Тому відреагувати на попит в артилерійських системах Корея цілком може, як й в танках та важкій бронетехніці загалом. А Hanwha вже оголосила, що збільшить виробничі потужності до 2024 року одразу у три рази.

Читайте також: Українські пілоти у США: чому мова навряд йде про F-16, а про прагматичні та цікавіші варіанти