xcounter
#

Щоб прискорити доставку танків K2 та САУ K9, Польщі "знадобились" трамваї Hyundai

17164
Вивантаження південнокорейської К9 для збройних сил Польщі, 6 грудня 2022 року, фото - Defence24
Вивантаження південнокорейської К9 для збройних сил Польщі, 6 грудня 2022 року, фото - Defence24

Щоб отримати свої самохідні артустановки, двом країнам довелось замовляти "доставку в складчину"

Цивільний ролкер BBC Pearl 5-6 грудня доставив у польський порт Гдиня 10 основних бойових танків К2 та 24 самохідні артилерійські установки К9, виготовлені та доставлені з Південної Кореї.

Розвантаження цієї бойової техніки відбувалось у присутності перших осіб держави та за пильної уваги ЗМІ. Але ж у ті дні із судна BBC Pearl також було розвантажено ще один специфічний вантаж для Польщі, і ця операція відбувалась без уваги преси, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Польщі знадобилось лише 102 дні, щоб отримати перші корейські танки K2 та САУ K9 - з них 35 днів пішло на дорогу (фото)
Ролкер BBC Pearl із САУ К9 на палубі для збройних сил Польщі, грудень 2022 року, зображення наводить Defence24

Тримати інтригу довго видання не стало, і розповіло, що разом із танками та САУ ролкер привіз у Польщу з Південної Кореї 12 багатосекційних трамваїв Hyundai Rotem для Варшави. Ці трамваї везли саме у вантажних трюмах BBC Pearl, бо це дуже "крихкий" вантаж, пошкодити який могла навіть надмірна хитавиця. Тим більш, що трамваї, К2 та К9 для Польщі виготовляли на одному і тому ж підприємстві - Hyundai Rotem.

Що цікаво, разом із трамваями у трюмах BBC Pearl везли також і танки – був вільний простір, отак його і заповнили. Простір на палубі – це також "корисна площа", яку потрібно використати з максимальною ефективністю. Саме тому К9 для польської армії і розмістили саме на палубі ролкера.

Багатосекційні трамваї Hyundai Rotem, які були доставлені в Польщу разом із танками К2 та САУ К9, грудень 2022 року, зображення наводить Defence24

Що цікаво, під час одного і того ж рейсу BBC Pearl віз зброю одразу для двох країн. Бо після візиту в Гдиню цей ролкер вирушив у порт Палдіски, Естонія. Де із судна вивантажили ще 6 самохідних артустановок К9 для збройних сил Естонії.

Виходить, що одразу двом країнам довелось "вскладчину" фрахувати судно, щоб отримати своє замовлення від однієї країни-виробника. Окрім того, Польщі заодно довелось брати "корисне навантаження" у вигляді трамваїв, щоб зекономити на логістичних затрат.

Зараз виготовити зброю для замовника у максимально стислий строк – це лише пів справи. Доставити замовлене в пункт призначення – також перетворюється на окремий цікавий квест.

Вивантаження південнокорейських К9 для збройних сил Естонії, грудень 2022 року, фото наводить Defence24
Читайте також: Rheinmetall націлився на ринок Греції та Італії: просуває футуристичну БМП KF41 Lynx та заміну танка Ariete