xcounter
#

Пентагону підказали, як можна зекономити одразу 40 млрд доларів на стелс-винищувачах

8349
Пентагону підказали, як можна зекономити одразу 40 млрд доларів на стелс-винищувачах

На фоні того, що F-35 буде тільки дорожчати, така пропозиція має право на життя

Пентагон може зекономити одразу 40 млдр доларів, відмовившись від заміни двигуна F135 стелс-винищувача F-35A новими двигунами – взамін можна провести "скромну та доступну модернізацію", яка б пришвидшила оновлення флоту цих літаків – про це 13 грудня заявили представники компанії Pratt&Whitney, розповідають у виданні Air AndSpace Forces.

двигун f135
Двигун F135, фото ілюстративне

У компанії отримали цю цифру, просумувавши всі можливі витрати від розробки нового двигуна до нового паралельного підприємства з виробництва й підтримки, нових деталей, інструментів, обладнання, обслуговування тощо.

Читайте також: Чехія хоче вдвічі збільшити замовлення на F-35 та укласти найдорожчий контракт на озброєння за свою історію

Натомість у Pratt&Whitney пропонують своє рішення у вигляді Engine Core Upgrade або ж раніше відоме як Enhanced Engine Package, повна розробка якого обійдеться у 2,4 млрд доларів у порівнянні з 6,7 млрд доларів на розробку варіанту нових адаптивних двигунів.

Двигун XA100
Двигун адаптивного циклу Двигун XA100
Інша частина "економії" полягатиме, зокрема, у відмові від створення "дублюючої" виробничої лінії. Крім того, у Pratt&Whitney

наполягають на тому, що нові двигуни – це ризик затримок і збільшення витрат, тоді як F135 вже протестований та перевірений на практиці.

Звичайно, що у Pratt&Whitney зацікавлені у такому рішенні, бо тоді компанія залишиться "у грі", тоді як при виборі нового адаптивного двигуна вона може взагалі втратити роботу або ж буде вимушена "ділитися" з GE Aviation. Водночас в GE Aviation наголошують, що "перехід на нові двигуни важливий для збереження повної боєздатності F-35, здорової оборонно-промислової бази та є доступним варіантом".

Зрештою, тут варто згадати й таке – що F-35 буде дорожчати через низку проблем і поки що "натяків" на те, що ситуація зміниться немає, тому пропозиція Pratt&Whitney дійсно може мати право на реалізацію, попри банальне бажання компанії виграти конкуренцію.

Читайте також: Німеччина витратить 10 млрд євро за 35 винищувачів F-35: як пояснити аномальну ціну у 285 млн за машину