xcounter
#

Румунія хоче списати MLI-84 та збільшити парк БМП на 50%, і хоче дати на це 3 мільярди євро

8135
Румунська БМП MLI-84M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунська БМП MLI-84M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Мова про насправді крупний контракт на 300 машин протягом 10 років, і уже є перший претендент на поставку

Міноборони Румунії наприкінці березня 2023 року запланувало зокрема, що до 2031 року купить 246 бойових машин піхоти західного зразка для заміни своїх MLI-84 та MLI-84M, місцевої копії радянської БМП-1. На це Бухарест готовий витратити 2,54 мільярдів євро включно з послугами технічного обслуговування та поставкою тренажерів.

Після 2031 року румунське Міноборони планує купити ще 52 БМП західного зразка для створення "оперативного та стратегічного запасу", на цьому етапі вартість закупівлі складатиме 450 мільйонів євро. Про це пише румунський портал Defense Romania.

Читайте також: Щоб "запустити" план з 1 млн снарядів для України, треба вирішити одну проблему, в якій замішана Франція, Греція та Кіпр
Румунська БМП MLI-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що закупка БМП західного зразка буде включена в загальну програму по оновленню збройних сил Румунії загальною вартістю 10 мільярдів євро, розрахованої орієнтовно до 2030 року. Цю програму ще має затвердити румунський парламент, документ ще знаходиться на стадії обговорення.

За якою процедурою обиратиметься постачальник БМП для армії Румунії, поки невідомо. Але, як вказує Defense Romania, є уже перший "кандидат" на участь в програмі – бойова машина піхоти ASCOD виробництва General Dynamics.

Бойова машина піхоти ASCOD 42 на експозиції виставки Romexo 2022, фото - Defense Romania

Тим більш, що ця компанія для демонстрації на виставці Romexo 2022 в травні минулого року привозила найдосконалішу на даний момент версію своєї БМП під позначенням ASCOD 42, бойова маса якої може сягати 42 тонни, захист сягає 5 рівня за стандартом STANAG 4569 та 4a/b за стандартами захисту від мін, озброєння може варіюватись за модульним принципом.

The Military Balance 2022 вказує, що на початок минулого року армія Румунії мала лише 191 бойову машину піхоти, із яких 49 колісних БМП Piranha V, 41 гусенична БМП у базовій версії MLI-84 та 101 модернізована MLI-84M Jderul. З цього заодно випливає, що Міноборони Румунії завдяки купівлі західних бронемашин хоче парк своїх БМП збільшити на 50%.

Румунські БМП MLI-84M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як Т-55 воювали проти Challenger 2, епічне знищення Т-90М та інші новини й події тижня війни від Defense Express