xcounter
#

Щоб "запустити" план з 1 млн снарядів для України, треба вирішити одну проблему, в якій замішана Франція, Греція та Кіпр

6815
Фото ілюстративне, джерело – Генеральний штаб ЗСУ
Фото ілюстративне, джерело – Генеральний штаб ЗСУ

Це вже не вперше, коли в ЗМІ порушується питання "гальмування" боєприпасного плану для України

Ще наприкінці минулого місяця країни ЄС узгодили свій план із виробництва та передачі Україні мільйону 155-мм артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців – втім, в усьому цьому плані залишаються деякі "прогалини", які можуть загальмувати його реалізацію.

Так, як повідомляє видання Politico з посиланням на власні джерела, під час зустрічі послів ЄС у середу, 5 квітня, на якій обговорювали саме "боєприпасний план", виникла проблема щодо узгодження одного з питань – країни, які беруть участь у цьому плані, так і не можуть узгодити, чи будуть давати контракти на виробництво боєприпасів суто компаніям з ЄС або ж також і "стороннім" виробникам.

Читайте також: Нова поставка 155-мм боєприпасів від двох країн з Європи: скільки тисяч передадуть

І тут насправді варто згадати, що ця проблема набула актуальності ще до того, як цей план було узгоджено: ще в середині березня повідомлялося, що Франція гальмує план з постачання боєприпасів в Україну саме через зазначену вище причину – бо не хотіла, щоб контракти віддавали компаніям, розташованим не в країнах-членах ЄС.

Водночас за даними Politico, таку ідею підтримують також і Греція з Кіпром – передусім через те, що хочуть уникнути ситуацію, коли боєприпасні контракти можуть отримати турецькі компанії.

Разом з тим, якщо обмежуватися суто європейськими виробниками, то тут є побоювання щодо того, що вони не зможуть якнайшвидше кратно збільшити виробництво боєприпасів через нестачу сировини для виробництва артилерійських снарядів.

Таким чином, щоб остаточно розв’язати проблеми зі всіма "гострими кутами" в цьому плані, Європейська комісія має представити таку собі "мапу можливостей компаній", ймовірно для того, щоб зрозуміти, чи зможуть компанії з ЄС самотужки забезпечити постачання необхідної кількості боєприпасів.

155-мм боєприпаси
155-мм боєприпаси від Excalibur Army, фото ілюстративне

Наостанок відзначається таке – поки "загальний" план не узгоджено, країни зосередилися на тому, щоб передати Україні якомога більше боєприпасів, ймовірно, з власних запасів – очікується, що офіційний документ про зустріч (і, ймовірно, якісь деталі про подальші постачання боєприпасів) буде опублікований наступного тижня.

Читайте також: У Пентагоні розповіли, як зросте виробництво боєприпасів – від 155-мм снарядів до GMLRS і Javelin