xcounter
#

Австралія скорочує замовлення на БМП втричі й це насправді впливає на Україну

AS21 Redback (фото: Australia MoD)
AS21 Redback (фото: Australia MoD)
16193

Часом навіть події за 14 тисяч кілометрів на іншому боці світу можуть вплинути на Україну й зміни планів переозброєння збройних сил Австралії не виключення, бо мова йде про М113, САУ K9 та БМП AS21 Redback

Австралійський уряд захотів переглянути масштабне переозброєння власних збройних сил та значно зменшити замовлення на нові БМП за програмою LAND 400. Відповідно до неї країна хотіла замовити 450 БМП, а за масштабний контракт змагались німецька Rheinmetall з Lynx KF41 та корейська Hanwha з AS21 Redback.

Але тепер замовлення мають скоротити майже втричі до 129 нових машин, з аргументацією, що сценарій за яким австралійські збройні сили будуть вести оборону свого континенту на суходолі малоймовірний, а замість цього гроші краще направити на десантні кораблі, ракетне озброєння, включно з HIMARS та протикорабельні можливості, повідомляє австралійське ABC.

Читайте також: Турецький танк-довгобуд Altay зрештою потрапив у військо через 11 років після появи першого прототипу
AS21 Redback Lynx KF41
AS21 Redback та Lynx KF41 (фото: Australia MoD)

Більше того, під скорочення вдвічі потрапило й замовлення на корейські САУ K9. 30 таких артсистем та 15 допоміжних машин були замовлені Австралією у 2021 році за один мільярд австралійських доларів (за тодішнім курсом близько 670 млн доларів США зараз - 730). Вони мали бути виготовлені у самій Австралії у період з 2025 по 2027 рік.

Водночас з боку Defense Express зазначимо, що для України рішення Канберри насправді має дещо більше значення ніж здається. Перший аспект полягає у тому, що нові БМП мали прийти на заміну гусеничним БТРам M113. А саме ці машини країна передає до Збройних Сил України у якості допомоги. Зокрема першу партію з 14 БТРів направили ще літом минулого року, й можливо вона була далеко не єдиною, бо нещодавно "заситилась" доволі специфічна версія M113AS4 ALV у "вантажній" версії Ute.

M113AS4
M113AS4 прямує до України у червні минулого року (фото: Australia MoD)

При цьому Австралія мала на озброєнні, станом на 2021 рік, 431 бронетранспортер М113, тобто ресурс для передачі машин, які все одно мали знімати з озброєння, був доволі значним. Але тепер, вочевидь, план виведення їх з експлуатації буде відкоригований й M113AS4 точно будуть виключені з категорії "надлишкового майна".

Але, як завжди, там де нібито є лише негативні аспекти, насправді цілком можуть відкритися нові можливості. Справа в тому, що рішення змінити обсяг замовлення прямо впливає на Hanwha. По-перше, компанія вже інвестувала у виробництво САУ K9. По-друге, доволі сильно розраховувала на замовлення AS21 Redback, бо вважалась фаворитом конкурсу.

САУ K9
САУ K9 (фото: Korea MoD)

Таким чином ситуація зі зменшенням замовлення, коли у світі є дефіцит озброєння, означає вивільнення виробничих потужностей. При цьому президент Південної Кореї Юн Сок Йоль вже повідомив, що в цілому країна відкрита для постачання летального озброєння для України. Й звісно у цьому випадку мова навряд буде йти про безоплатну допомогу, але це цілком реалізується через закупівлі, зокрема й за участю США.

Читайте також: Надводний дрон успішно атакував базу 68-ої бригади кораблів ЧФ РФ у окупованому Севастополі: шибки повилітали у будинках за кілометр