xcounter
#

Турецький танк-довгобуд Altay зрештою потрапив у військо через 11 років після появи першого прототипу

2986
Турецький основний бойовий танк Altay. Фото: фото: Mesut Er
Турецький основний бойовий танк Altay. Фото: фото: Mesut Er

Офіційним стартом проєкту турецького танка Altay можна вважати 2008 рік, а контракт на виробництво серійних машин було укладено у 2018 році

Турецька армія отримала перші вітчизняні танки Altay, які будуть використовуватися для проведення випробувань – про це повідомляє виробник танків компанія BMC Savunma Sanayi.

Як відзначають у виданні Anadolu, танки готові до серійного виробництва і, за словами голови правління Мурат Ялчинташ, наразі немає жодних перепон до цього не залишилося.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed

Раніше ми вже розповідали про турецький танк Altay як доволі промовистий приклад в контексті того, як довго створювати власний танк. Нагадаємо, загалом ініціатива турецького національного проекту з виробництва танків (MİTÜP — Milli Tank Üretimi Projesi) була розроблена ще в минулому сторіччі в середині 90-х років.

У березні 2007 року Виконавчий комітет оборонної промисловості Туреччини уклав контракт на суму близько 500 млн доларів з компанією Otokar на проектування, розробку та виробництво одразу чотирьох прототипів національного основного бойового танка.

Офіційним стартом проекту вважається 29 липня 2008 року, коли Туреччина підписала контракт з південнокорейською Hyundai Rotem на суму близько 540 млн доларів щодо допомоги в проектуванні та передачу технологій (турецький танк створювався на основі південнокорейського K2 Black Panther).

Через два роки, у квітні 2010, було опубліковано перше тривимірне зображення майбутньої машини, а ще через два роки – у 2012 – зібрали перший прототип. У 2018 році стало відомо, що Оборонний секретаріат Туреччини уклав контракт на постачання 250 серійних танків Altay з BMC Defence Industry як головним підрядником (яке замінило Otokar) з опціоном на розширення до 1000 танків.

Проект не можна назвати безпроблемним, зокрема одним з основних "гострих кутів" був двигун, але зрештою Туреччина зупинилася на південнокорейському Hyundai Doosan Infracore DV27K від Hyundai Rotem потужністю 1500 к.с. Питання також були і з трансмісією, але зрештою Туреччина таки домовилася з Південною Кореєю щодо трансмісії SNT Dynamics EST15K від SNT Holding.

Читайте також: Як Туреччина б'є рекорди з розробки винищувача п'ятого покоління TF-X: швидше за РФ, Корею та Китай