xcounter
#

Як Туреччина б'є рекорди з розробки винищувача п'ятого покоління TF-X: швидше за РФ, Корею та Китай

TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)
TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)
6904

​TF-X​ - винищувач п'ятого покоління, який має стати основою авіапарку Туреччини та замінити F-16

Перший прототип винищувача п'ятого покоління TF-X, також відомий під назвою MMU - Milli Muharip Uçak (національний бойовий літак), який створюється у Туреччини вперше показала на літовищі. Для винищувача, контракт на розробку якого був підписаний 5 серпня 2016 року, це дійсно рекордні показники.

Відповідні фото з літаком виклав Голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаіл Демір 17 березня, зазначивши, що за планом це мало відбутися на день пізніше.

Читайте також: Т-90М з іржавими мікросхемами, на що рашисти витратили свої дефіцитні Х-47 "Кинжал" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Більше того, саме у цьому році має відбутися перший політ TF-X, і цей строк був закладений ще під час підписання контракту й дуже схоже, що буде дотриманий. Але літак не просто викотили на смугу, а й провели тести двигунів, що є початком тестів із "пробіжками" по злітно-посадковій смузі - реальних динамічних тестів, які передують першому польоту.

TF-X
На фото видно характерну рябь повітря за двигунами TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)

І у випадку якщо TF-X здійснить перший політ саме у цьому році, то тоді у Туреччині весь шлях від контракту до першого кроку у небі національного винищувача п'ятого покоління займе лише сім років. І тут одразу необхідно порівняти ці строки з іншими розробками.

Зокрема для F-22, який був першим у своєму поколінні, на це знадобився строк з 1985 року, коли був опублікований запит пропозицій (хоча справедливо й рахувати з 1981 року, коли була визначена потреба у новій машині) до 1990 року, коли вперше в небо піднявся прототип YF-22. Майбутній F-35 почав офіційно створюватись з 1993 року, коли був оголошений старт програми Joint Strike Fighter, перший політ прототип Х-35 JSF здійснив у 2000 році.

Lockheed Martin X-35 JSF
Lockheed Martin X-35 JSF (фото: US Air Force)

Формально у РФ на створення нової машини під назвою Су-57, яку щоправда лише у РФ вважають літаком п'ятого покоління, пішло 9 років, замовлення на розробку стартувало у 2001 році, а перший політ прототипа був здійснений у 2010 році. У Китая розробка Chengdu J-20, який також Пекін називає п'ятим поколінням, розпочалась у 2002 році, коли був обраний головний виконавець, а перший політ прототипу був здійснений у 2011 році, тобто цей шлях був пройдений також за 9 років.

Chengdu J-20
Chengdu J-20

Корейський KF-X взагалі став довгобудом, бо перший політ був здійснений лише у 2022 році, а початок робіт з розробки офіційно стартував ще у 2001 році.

Й дуже схоже, що Туреччина дійсно підніме свій прототип національного винищувача п'ятого покоління швидше за всі інші країни, окрім США. Але зазначимо, що рахувались саме перші польоти прототипів, бо від цього до перших передсерійних машин ще доволі далеко. Зокрема перший політ предсерийного F-22 відбувся лише у 1997 році, а F-35 у 2006 році.

Зокрема TF-X на першому етапі буде використовувати двигуни General Electric F110-GE-129 від F-16, лише згодом їх мають замінити на нову розробку. Також готовність деяких інших систем для інтеграції до машини вочевидь також має бути досягнута згодом.

TF-X
TF-X має піднятися у повітря вже у цьому році (фото: @IsmailDemirSSB)

Й вкрай важливо розуміти як саме Туреччина змогла доволі швидко реалізовувати програму з розробки нової машини. Справа в тому, що Анкара зробила ставку на міжнародне співробітництво й замість того, щоб "вигадувати велосипед" у 2015 році підписала контракт з BAE Systems, яка надає допомогу у розробці.

Водночас мова йде саме про допомогу, бо літак створюється Turkish Aerospace Industries (TAI) та має бути саме національним і над ним дійсно працює вся оборонна-промисловість Туреччини, включаючи такі критичні системи, як РЛС яку розробляє Aselsan. Й для країни, яка 35 років тому лише здійснила перше ліцензійне збирання F-16 - це дійсно величезний крок.

Читайте також: Як у США ледь не вдвічі "зрізали" кількість новітніх F-15EX і на чому зрештою зупинилися