xcounter
#

Вірменія оцінює вихід з ОДКБ та бідкається, що РФ не поставила оплачене озброєння

6347
Вірменські Су-30 (фото: міноборони Вірменії)
Вірменські Су-30 (фото: міноборони Вірменії)

Кремлівський ОДКБ починає тріщати, бо у РФ не вистачає ресурсів виконати зобов'язання із постачання зброї

Секретар Радбеза Вірменії Армен Григорян доволі несподівано почав бідкатись на Кремль та навіть зазначив, що країна цілком може вийти з Організації договору про колективну безпеку - ОДКБ.

Причиною такого рішення у Вірменії назвали те, що Кремль не постачає озброєння, яке було не тільки замовлено, але й вже оплачено Єреваном. Більше того, Москва не гарантувала Вірменії безпеку під час другої війни за Нагірний Карабах.

Читайте також: Україна готується до декількох контрнаступів проти РФ, і Захід уже дає під це техніку та зброю

"В останні роки архітектура безпеки у світі та, зокрема, у нашому регіоні кардинально змінилась... Договірні зобов'язання не дотримуються. Вся наша концепція безпеки була побудована на цьому, а нової поки що немає. Механізми, які мали забезпечити безпеку Вірменії, знищені, нові не створені. Це криза", - зазначив Армен Григорян в інтерв'ю виданню "Новая Газета. Европа".

Армен Григорян вірменія радбез
Секретар Радбеза Вірменії Армен Григорян
А на пряме питання, відносно невиконання оборонних контрактів він зазначив, що мова йде не лише про контракт 2021 року, а й про інші. Зазначимо, що у 2021 році Вірменія під час форуму "Армия 2021" у Москві підписала ряд нерозголошених контрактів на "сучасне озброєння" із цінником у "сотні мільйонів доларів".

А загалом Вірменія з 2010 по 2020 роки від РФ було отримано 94% всього озброєння. При цьому правильніше вести мову саме про "отримання", а не "закупівлю", бо Кремль надавав його на вкрай пільгових умовах, або взагалі у вигляді допомоги, або у кредит. Й загальна вартість переданої за цей період зброї оцінюється у 5 млрд доларів, а серед нього: ОТРК "Искандер", С-300, "Тор", винищувачі Су-30.

Й на пряме питання, чи розглядалась у Єревані можливість вийти з ОДКБ, посадовець підтвердив, що "такі обговорення були й це природна реакція".

Але необхідно зазначити, що взагалі інтерв'ю вірменського високопосадовця опозиційному колишньому російському ЗМІ цілком можливо зрозуміти, як сигнал Єревана Москві. І максимально простий, якщо Кремль не буде давати зброю та не буде гарантувати безпеку Вірменії, вона просто знайде собі нового партнера. Але чи є взагалі зараз комусь у Москві діло до Вірменії та її проблем - питання окреме. Й вочевидь їм переймаються не лише у Вірменії, а й середньоазійських країнах, які, поки що, є членами цієї організації.

Читайте також: У РФ починається тиха паніка від успішності "брянського ППО": коли невідомість та тиша страшніша за все