xcounter
#

США у 2024 році вийдуть на фініш з IVAS за 22 млрд доларів, який створює доповнену реальність для піхотинця

1879
IVAS 1.2 (всі фото: US DoD)
IVAS 1.2 (всі фото: US DoD)

IVAS без перебільшення покликаний зробити революцію у піхотній справі й виводить ситуаційну обізнаність кожного бійця на абсолютно новий рівень

Армія США планує у 2024 році розпочати вже фінальні польові випробування окулярів доповненої реальності IVAS, які призначені для звичайних піхотинців. Ця система, яка створена Microsoft на базі HoloLens фактично дає бійцю інтерфейс з комп'ютерної гри.

Це коли на реальність додаються помітки союзників та ворогів, мапа з навігацією, вся необхідна інша інформація. Він також дозволяє перемикатися з режимом нічного бачення, дивитися скрізь броню бойової машини, керувати дронами чи просто бачити картинку з них й багато чого іншого, включно зі стрільбою з укриття, прицілюючись через камеру на озброєнні.

Читайте також: Чому кораблі збивають дешеві дрони ракетами за мільйони доларів, коли є лазерні системи

Розробка цієї системи, триває з 2019 року, коли Microsoft переміг у тендері Пентагону. А перші зразки IVAS почали активно тестувати вже у 2020 році. Й за цей час система продовжила модернізуватись й після версій IVAS 1.0 та 1.1, які були закуплені по 5000 комплектів кожного, у серединні 2023 року була продемонстрована IVAS 1.2.

IVAS 1.2  IVAS 1.0

IVAS 1.2 та IVAS 1.0

Нова версія відрізняється меншим дисплеєм, були вирішені проблеми з викривленням зображення при певних кутах зору, а також надійністю в умовах вологості.

IVAS 1.2
IVAS 1.2

Також були змінені кабелі, й хоча IVAS не став безпровідним, але значно зручнішим з більш продуманим розміщенням дротів живлення та передачі даних.

IVAS
IVAS 1.0

Як пише Army Times, 80 таких пристроїв мають бути поставлені у 2024 році, впродовж якого пройдуть вже фінальні випробування цієї системи, а введення IVAS в експлуатацію запланований на 2025 рік.

Важливість цієї системи для бійця, яка виводить його на абсолютно інший рівень ситуаційної обізнаності, об'єктивно є революцією у піхотній справі. Але й вартість цієї програми оцінена у 22 млрд доларів. Й звісно це не лише на створення та постачання шоломів доповненої реальності, а про об'єднання всіх бійців з IVAS у єдину автоматизовану систему управління та обміном інформацією.

Читайте також: Рашисти закінчують тестувати свій гусеничний "Панцирь-СМ", хоча він мав бути у військах ще у 2022