xcounter
#

Затримка з F-35 для європейських країн стає все більш загрозливою: це може вдарити по передачі F-16 Україні

Данський F-16 та американські F-35 (фото: Forsvaret)
Данський F-16 та американські F-35 (фото: Forsvaret)
5717

Від проблем з постачанням F-35 в першу чергу страждає Бельгія та Данія, а окрім них: Нідерланди, Норвегія, Фінляндія, Німеччина та Польща

Те що з F-35 існують проблеми - давно не є новиною, як і те, що вони систематичні та накопичувались значний час через нагромадження оновлень та загальний хаос програми. І те, що це винищувач п'ятого покоління лише у березні 2024 року отримав офіційний дозвіл на серійне виробництво, попри те, що його випускають з 2007 року, лише є черговим свідченням цього.

Але наразі проблеми досягають рівня, коли іноземні замовники, в першу чергу з Європи змушені займатися кореляцією планів щодо власної обороноздатності. І що більш важливо, мова йде про країни, що є донорами F-16 для України. А зняття старих літаків з озброєння також може зсунутись на час отримання їх заміни.

Читайте також: ЧФ РФ остаточно залишився без "очей": супутниковий знімок показав, що сталось з "Иван Хурс"

Нагадаємо, що наразі ключовим є строки завершення пакета оновлення Technology Refresh 3, який мав бути готовим ще літом 2023 року. Наразі строки змістились на другий, можливо третій квартал 2024 року.

І як пише Defense News, існує величезний ризик, що європейські країни будуть змушені скорегувати свої плани щодо авіації, можливо навіть шляхом гальмування процесу зняття старих машин з експлуатації.

Зокрема Бельгія, яка є донором F-16 для України поки взагалі не отримала жодного F-35. Країна ще у 2023 роцімала отримати перші винищувачі з замовлених 34 одиниць. Тому існує вірогідність того, що строки виведення F-16 з експлуатації можуть посунутись.

F-35 виробництво
Виробництво F-35 у Lockheed Martin

Данія формально отримала 4 F-35 із 27 замовлених, хоча ще шість бортів знаходяться у США та використовуються для навчання пілотів. Наразі саме варіант за яким Копенгаген просто забере ці шість машин до себе розглядається, як один з можливих. Але для цього необхідно буде знайти інші можливості навчання пілотів.

Водночас Норвегія та Нідерланди, у цій ситуації постраждають найменше, бо вже розгорнули доволі значну кількість F-35. Норвежці мають в активі 34 літаки у країні та ще 6 у США для навчання з 52 замовлених загалом. Нідерланди - 31 у країні, 8 у США із загального замовлення у 52 винищувачі F-35.

F-35 Норвегія
Норвезькі F-35 (фото: Luftforsvaret)

Окрім цих країн з коаліції F-16 від затримок постачання F-35 постраждає Велика Британія, яка отримала 35 літаків з 48. Польща ж вимушена лише продовжити очікування першого літака, хоча замовила 32 машини у 2020 році. Жертвами затримок також стане Фінляндія та Німеччина.

Але попри те, що Лондон чи Берлін не збирались передавати свої Eurofighter до України, як і Варшава - F-16, така затримка все ж таки обмежує простір для маневру країнам-донорам. Бо цілком робочим міг бути варіант, коли одні країни у межах НАТО тимчасово беруть на себе функції посилення ППО в інших країнах.

Читайте також: Рашисти частіше скидають ФАБи з УМПК, які висновки з цього робить IISS