xcounter
#

Поставки F-35 у 2024 році можуть скоротитися ледь не вдвічі у порівнянні з планом на 156 машин

5500
Фото — Fred Clingerman/Lockheed Martin via DVIDS
Фото — Fred Clingerman/Lockheed Martin via DVIDS

Причому цілком ймовірно, що історія з проблемним оновленням TR-3 і Block 4 загалом не буде вирішена й в третьому кварталі цього року

Lockheed Martin може знову відтермінувати старт постачання їхніх літаків п’ятого покоління F-35 з оновленням Technology Refresh 3 (TR-3), такий висновок можна зробити із заяв президента, голови правління та головного виконавчого директора компанії Джима Тайклета, які він зробив під час однієї з телеконференцій, що пройшла 23 січня.

Читайте також: Як так вийшло, що звичайний ліхтарик пошкодив двигун F-35 і завдав збитки на мільйони доларів
винищувач F-35
Фото — U.S. Air Force

Про F-35 Тайклет відзначає наступне — що у Lockheed Martin нібито дотримуються свого плану завершити тестування і розв’язати питання з оновленням TR-3 у другому кварталі (квітень-червень) цього року. Із от такою ремаркою — що тепер у компанії вважають, що "третій квартал може стати більш ймовірним сценарієм прийняття програмного забезпечення TR-3, тобто йдеться про часовий проміжок липень-вересень цього року, розповідають у виданні Air and Space Forces Magazine.

І з огляду на те, що це вже не вперше, коли переносяться терміни прийняття проблемного оновлення TR-3, то цілком реалістичним може бути варіант, що це не востаннє зміщення строків "вправо". Крім того, Тайклет також підтверджує, що актуальним залишається варіант, озвучений раніше Об’єднаним офісом програми F-35, коли літаки можуть отримувати "проміжну" версію оновлення, щоб компанія нарешті могла почати постачати літаки замовникам.

Нагадаємо — що у Lockheed Martin літаки F-35 у рамках оновлення TR-3 почали робити наприкінці липня минулого року, тож з урахуванням темпів виробництва цих винищувачів у понад 10 машин на місяць, то вже влітку може скластися ситуація, коли на складах компанії зберігатимуться понад 150 літаків. Хоча і в компанії офіційно не розкривають, скільки зараз мають на зберіганні виготовлених літаків. А наприкінці 2023 року виконавчий директор програми F-35 Міхаель Шмідт висловив серйозне занепокоєння про ризики зупинки виробництва цих літаків.

Щодо постачань F-35 у цьому році, то за прогнозами Тайклета замість запланованих 156 машин показник цілком ймовірно може скоротитися до 75-110 літаків, таким чином, у гіршому випадку йдеться про зменшення постачання ледь не вдвічі. Причому загальна кількість літаків, поставлених у 2023 році, становила 98 машин, з урахуванням 18 літаків у версії TR-2, які були поставлені у четвертому кварталі минулого року.

Нагадаємо, що оновлення програмно-апаратного забезпечення TR-3 є частиною масштабнішого оновлення Block 4. Тайклет відзначає, що TR-3 надає замовникам "вбудовану цифрову архітектуру зберігання й обробки даних, а також користувацький інтерфейс, що забезпечить неперевершені можливості на багато років вперед". Йдеться зокрема про нове озброєння як "повітря-повітря", так і "повітря-поверхня", удосконалені можливості з "виявлення, завад і кібербезпеки", а також нові можливості з більш точного розпізнавання цілей.

Читайте також: У Канаді порахували вартість життєвого циклу F-35: базова ціна множиться у рази