xcounter
#

Яке є рішення, щоб F-35 зрештою не "збирали пил", а постачалися замовникам "вчасно"

9737
F-35, всі фото – U.S. Air Force
F-35, всі фото – U.S. Air Force

Lockheed Martin вже може мати близько 50 літаків F-35, що просто стоять на складах, а влітку 2024 року цей показник ризикує зрости до понад 150

Днями міністр оборони Данії заявив, що повітряні сили країни не мають уявлення, коли ж зрештою отримають подальші партії винищувачів F-35, який зіштовхується з серйозними затримками через проблеми з програмним забезпеченням Technology Refresh 3 (TR-3) і в Об’єднаному офісі програми F-35 розглядають опцію завантаження проміжної версії TR-3, щоб зрештою почати постачати останні версії цих літаків.

F-35
F-35

І минулого тижня на одному з заводів Lockheed Martin вже здійснив політ перший винищувач п’ятого покоління F-35 з так званою "ранньою" версією TR-3 — про це в компанії розповіли виданню Defense News.

Читайте також: Повітряні сили США хочуть мати масовий та дешевий винищувач на заміну F-16 і це не F-35

Цей політ став перший у серій приймальних польотів літака, і у Lockheed Martin також повідомляють, що з цього першого польоту в небо підіймалися й інші F-35 з оновленням TR-3 — точна кількість не називається, але відомо, що їх було "декілька".

Оновлення TR-3 гальмує програму F-35 через те, що є проблеми з програмним забезпеченням і його інтеграцією з новим обладнанням — спершу очікувалося, що поставка літаків з цим оновленням стартує в середині весни 2024, зараз дати перенесли на літо, але й досі незрозуміло, чи це остаточні терміни.

Водночас зараз склалася ситуація, що виробник F-35 почав випускати літаки у рамках оновлення TR-3 наприкінці липня, і тепер у Lockheed Martin просто зберігають побудовані винищувачі на своїх складах — і хоча в Об’єднаному офісі програми F-35 не розголошують, скільки літаків вже зараз є у Форт-Уерті, але з урахуванням, що в місяць виготовляється приблизно 13 винищувачів, то можна припустити, що їх вже близько 50 одиниць, а у липні 2024 року — якщо не вирішиться проблема з оновленням — їх буде вже 150.

Тому зараз у рамках програми F-35 розглядають потенційний варіант поставки літаків з ранньою версією TR-3, але питання в тому чи погодяться на такий варіант Пентагон та інші замовники літака, бо поки вони не прийняли рішення щодо постачань літаків з "проміжною" версією TR-3.

Нагадаємо, що оновлення Technology Refresh 3 — це пакет апаратних та програмних удосконалень F-35, зокрема удосконалені дисплеї, комп’ютерна пам’ять та обчислювальні потужності. Оновлення TR-3 — важливий пункт для масштабної модернізації Block 4.

Читайте також: Скільки коштують F-15EX та F-35 і як взагалі рахують flyaway cost для цих літаків