xcounter
#

Скільки коштують F-15EX та F-35 і як взагалі рахують flyaway cost для цих літаків

5586
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Ситуація з цим двома літаками яскраво демонструє, як по-різному виробники можуть рахувати такий показник, як flyaway cost, навіть якщо його визначення чітко прописане агенцією DSCA

Видання Breaking Defense в одному зі своїх матеріалів розповідає, що отримала ексклюзивні дані щодо найновішого контракту на літаки F-15EX, і цікавим тут є інформація щодо вартості цього літака, а також F-35, які зараз виготовляються для американського війська.

Як підтвердили виданню у Повітряних силах США, наприкінці минулого місяця, 28 вересня, Boeing отримала контракт на три наступні партії літаків F-15EX, тож тепер можна оцінити, як буде змінюватися ціна на ці літаки протягом декількох років, розповідають у Breaking Defense.

Читайте також: США показали відео з B-52, як китайці на своїй копії Су-27 небезпечно близько пролетіли повз бомбардувальник
F-15EX
Перший F-15EX під час виробництва

Так, згідно з даними видання, ціни на літаки F-15EX у партіях Lot 1 — Lot 4 змінювалася наступним чином:

  • 80,5 млн доларів за літак у рамках Lot 1;
  • 90 млн доларів за літак у рамках Lot 2 (на 9,5 млн доларів дорожче);
  • 97 млн доларів за літак у рамках Lot 3 (на 7 млн доларів дорожче);
  • 94 млн доларів за літак у рамках Lot 4 ( на 3 млн доларів дешевше).

Водночас щодо кількості літаків, які будуть закуплені у рамках цих партій, то тут дані наступні:

  • 8 літаків у рамках Lot 1 (наразі в процесі поставки);
  • 12 літаків у рамках Lot 2;
  • 12 літаків у рамках Lot 3;
  • 24 літаки у рамках Lot 4 (постачання машин з цієї партії планують розпочати у 2026 році).

Водночас Расс Гоемер, представник F-35 Lightning II Joint Program Office, відзначив, що середня вартість винищувача п’ятого покоління F-35А для Повітряних сил США у рамках партій Lot 15, Lot 16 та Lot 17 становить 82,5 млн доларів, водночас для F-35B — 109 млн доларів, а для F-35C — 102,1 млн доларів.

F-35A
F-35A

Водночас у контексті озвученої вище оцінки вартості двох американських літаків, то варто відзначити, що тут йдеться про їхню flyaway cost. За визначенням тієї ж DSCA (Defense Security Cooperation Agency) цей термін означає "витрати, пов’язані з виробництвом готового до використання виробу військової техніки". У flyaway cost має входити "вартість придбання базової одиниці (планера, корпусу, шасі тощо), відсоток від базової одиниці для внесення змін, двигуна, електроніки, озброєння та іншого встановленого обладнання, що постачається державою, а також єдиноразові виробничі витрати".

Разом з тим, як відзначають у виданні, для оцінки того ж самого flyaway cost для F-15EX та для F-35 пропонують дещо різні варіації. Так, наприклад, для F-15EX враховують "основний кінцевий елемент (а це планер, система EPAWSS, двигуни, радари та всі інші підсистеми літака), а також інші витрати, такі як єдиноразове виробниче проєктування, системне проєктування, управління програмами, а також замовлення на інженерні зміни). Водночас для F-35 ту ж саму flyaway cost визначають як "витрати на апаратне забезпечення — планер, необхідні системи, двигун та інженерні зміни.

Як пояснює Хізер Пенні, старший співробітник Інституту Мітчелла, різницю у визначенні flyaway cost можна пояснити тим, що програми F-15EX та F-35 знаходяться на різних стадіях розробки. Водночас ті, хто скептичні до програми F-15EX ставлять під сумніви, що для виробництва цього літака треба аж такі кошти — бо технології, за винятком комплексу РЕБ EPAWSS, не нові, наголошує старший науковий співробітник з оборонної політики Heritage Foundation Дж. В. Венейбл.

Зрештою, важливий нюанс, який також треба згадати — що якщо у випадку з F-15EX йдеться про свіжий контракт, то угода для Lot 15-17 для F-35 була підписана майже рік тому, у грудні 2022 року.

Читайте також: Що за безпілотник таємно отримала Україна зі Словенії, який вже полює за рашистами