xcounter
#

США показали відео з B-52, як китайці на своїй копії Су-27 небезпечно близько пролетіли повз бомбардувальник

28741
Скріншот з відео U.S. Indo-Pacific Command Public Affairs
Скріншот з відео U.S. Indo-Pacific Command Public Affairs

З осені 2021 року таких небезпечних перехоплень було понад 180, також нещодавно Пентагон розсекретив низку кадрів з таких епізодів

Управління зі зв’язків з громадськістю Індо-Тихоокеанського командування США вчора, 26 жовтня, оприлюднило кадри непрофесійного та небезпечного перехоплення літака ПС США над Південно-Китайським морем, що сталося 24 жовтня.

Йдеться про випадок, коли винищувач J-11 китайського війська здійснив дійсно небезпечне перехоплення американського стратегічного бомбардувальника B-52, який "на законних підставах здійснював звичайні операції над Південно-Китайським морем у міжнародному повітряному просторі", цитують командування у виданні The War Zone.

Читайте також: Україна отримає запаси критично важливих ракет, щоб відбивати атаки РФ з повітря

У командуванні назвали дії пілота "небезпечними та непрофесійними" — китайський винищувач "з неконтрольованою надмірною швидкістю" пролетів усього в 10 футах (приблизно три метри) від американського бомбардувальника. "Ми занепокоєні тим, що цей пілот не знав, наскільки близько він був до того, щоб спричинити зіткнення", — наголошують у повідомленні, акцентуючи на тому, що пілот КНР здійснював перехоплення вночі в умовах обмеженої видимості.

У командуванні відзначають, що цей випадок — це один з останніх прикладів того, що оборонне відомство США описує як "небезпечна, непрофесійна та інша поведінка, спрямована на те, щоб підірвати здатність Сполучених Штатів та інших країн безпечно проводити операції там, де це дозволяє міжнародне право з осені 2021 року", таке визначення є у звіті про військову міць Китаю за 2023 рік. І відзначається, що загалом таких небезпечних взаємодій було понад 180 з осені 2021 року.

Так, наприклад, нещодавно Пентагон розсекретив відео та зображення 15 аналогічних випадків, коли китайські пілоти небезпечно близько пролітали поруч з літаками ПС США, які виконували польоти у міжнародному повітряному просторі у регіонах Східного та Південно-Китайського морів. Кадри охоплюють період з 11 січня 2022 року по 21 вересня 2023 року.

Повертаючись до епізоду, що стався 24 жовтня, то тут залишається незрозумілим, до якої саме структури належав J-11, що здійснював небезпечні маневри — повітряних сил чи військово-морських сил.

З цікавого, що опубліковані кадри з B-52 були відзняти з модуля Sniper Advanced Targeting Pod (ATP) — раніше у Пентагоні заявляли, що ці технології є надто чутливими, щоб навіть публікувати зображення з неї, водночас це та ж сама система, яка використовувалася для збиття китайської повітряної кулі.

Читайте також: Що це за ракети на 300 км з БЧ у 100 кг від США для ЗСУ та як можливо переобладнати ЗРК "Бук"