xcounter
#

Україна отримає запаси критично важливих ракет, щоб відбивати атаки РФ з повітря

5498
Пуск NASAMS, фото Raytheon
Пуск NASAMS, фото Raytheon

Також США поповнять запаси до ракетних та артилерійських систем Сил оборони України

Сполучені Штати вчора, 26 жовтня, оголосили про черговий пакет оборонної допомоги на 150 млн доларів — відповідна заява була опублікована на офіційному сайті американського Департаменту оборони.

Оборонна допомога передається у рамках президентських повноважень Presidential Drawdown Authority (PDA), тобто коли озброєння виділяється безпосередньо з запасів американського війська, тому озвучений перелік Сили оборони отримають якнайшвидше.

Читайте також: Що це за ракети на 300 км з БЧ у 100 кг від США для ЗСУ та як можливо переобладнати ЗРК "Бук"

ЗРК Avenger в строю ЗСУ
ЗРК Avenger в строю ЗСУ, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

За винятком декількох пунктів, загалом пакет є боєприпасний і спрямований на поповнення критично важливих для України запасів. Передусім це ракети до систем протиповітряної оборони, що сьогодні надактуальні напередодні ймовірних планів РФ з терористичних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури протягом осені-зими.

Тут є як і вже звичні ракети для зенітних ракетних комплексів NASAMS, а також запаси ракет Stinger. Крім того, у переліку також є ракета AIM-9M — нагадаємо, нещодавно стало відомо, що ця ракета передається для використання з нової системи ППО.

AIM-9M
AIM-9M

Цю систему протиповітряної оборони США виготовлятимуть для нас самостійно, ймовірно це може бути щось схоже на британську імпровізовану систему для ракет AIM-132 ASRAAM або ж на MIM-72 Chaparral.

Повертаючись до пакета оборонної допомоги, то далі в ньому ми можемо побачити доволі типовий перелік з такого озброєння, як додаткові боєприпаси для ракетних систем HIMARS, артилерійські 105-мм та 155-мм боєприпаси, ракети TOW, ракети Javelin та понад 2 млн набоїв до стрілецької зброї.

Щоправда, тут варто уточнити, що у контексті "додаткових боєприпасів для HIMARS" тут можуть вже ховатися не тільки ракети GMLRS, а й як мінімум касетні ATACMS з дальністю дії у 165 км, які вже успішно використовують Збройні Сили України для ударів по російських військових об’єктах на тимчасово окупованих територіях України.

ракета ATACMS
Ракета ATACMS, фото ілюстративне

Зрештою, у пакеті також є й низка інших корисних речей — прилади нічного бачення, підривні боєприпаси для усунення перешкод, спорядження для холодної погоди, а також запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання — щодо останнього пункту, то тут варто згадати, що ремонт, запчастина та логістика іноді можуть з’їдати значну частину бюджету, але водночас ці пункти також важливі для Сил оборони, щоб швидше повертати пошкоджену техніку на поле бою.

Читайте також: У Пентагоні заявили, що розгорнуть в Україні фактично новий оборонно-промисловий комплекс