xcounter
#

У Пентагоні заявили, що розгорнуть в Україні фактично новий оборонно-промисловий комплекс

54443
У Пентагоні заявили, що розгорнуть в Україні фактично новий оборонно-промисловий комплекс

Головний вектор - застосування адитивних виробничих технологій, на які міноборони США робить ставку у власному розширенні виробництва

У міноборони США зробили більш ніж важливу та дійсно стратегічну заяву відносно української оборонної промисловості. Мова йде про створення в Україні фактично нового оборонно-промислового комплексу, який буде спиратися на нових виробних технологіях.

"Ми починаємо переходити до відновлення чи будівництва промислової бази всередині України", - оголосив заступник міністра оборони США Біл ЛаПланте на конференції ComDef 2023, якого цитує Breaking Defense.

Читайте також: У РФ показали, уламки ракети "С-200" для ударів по наземних цілях і це дуже небезпечний маркер

При цьому із застосуванням сучасних виробничих підходів. Наприклад, із застосуванням технологій 3D-друку для виготовлення запасних частин та інших компонентів, про що повідомив Джастін Макфарлін, заступник помічника міністра оборони з розвитку промислової бази та міжнародного співробітництва.

3D-друк

Таке рішення більш ніж логічне та пов'язано з тим, що поточні можливості оборонно-промислових комплексів США та Європи не відповідають об'єктивним потребам в озброєнні. Й прикладів цьому - безліч, починаючи від виробництва артилерійських снарядів, коли у ЄС змогли за 10 місяців виконати лише 30% річного плану з виробництва боєприпасів для України, а німецьке танкобудування на модернізацію 50 машин бере 7 років, а постачання F-35 вже розписано на найближчі 14 років.

Водночас швидко розгорнути власні можливості не виходить, а до потреб виготовлення озброєння додаєтьсянеобхідність обслуговування та ремонту, що означає відволікання й так дефіцитних виробничих потужностей. Й саме на розгортання в Україні виробничих потужностей у США роблять доволі вагому ставку.

"Збільшення внутрішнього виробництва в Україні - безумовно, довгостроковий проєкт, він призведе до зменшення тиску на західні запаси, який збільшується через геополітичну напруженість, а темпи виробництва відстають", - повідомив Джошуа Хумінскі, очільник аналітичного Center for Intelligence and Global Affairs.

Він також додав, що це означає довгострокова підтримка України стане більш прийнятою на Заході, бо Україна продемонструє більшу самодостатність та автономність у безпековому плані.

Водночас акцент у міноборони США на нові так звані адитивні (3D-друк) виробничі технології цілком зрозумілий. У Пентагона є вже власний досвід зі зміною парадигми власного ОПК. Наприклад, стартап X-Bow вийшов з проєктом друку твердопаливних двигунів, довів можливість та у короткі терміни запускає серійне виробництво із планом вийти на темп у 6500 умовних GMLRS до HIMARS на рік.

До цього розгортання 3D-принетрів, в тому числі й для виробництва металевих деталей, почалось на арсеналах армії США. З цим також експериментують й у інших арміях світу.

Але з огляду на все, ОПК України цілком може стане першим комплексом, який буде спиратися саме на цю технологію, як фундамент. І якщо спочатку мова буде йти про необхідність забезпечити ремонт та обслуговування переданої техніки, то далі - виробництво, що враховуючи брак виробничих потужностей має більш ніж стратегічне значення для України у переспективі десятирічч.

Читайте також: У РФ у наступному році запланували створити ще один армійський корпус, дивізії, бригади та навіть флотилію