xcounter
#

Постачання F-35 вже розписано на найближчі 14 років, а виробничих потужностей не вистачає

F-35 (всі фото: US DoD)
F-35 (всі фото: US DoD)
8090

Lockheed Martin активно впирається у стелю поточних виробничих можливостей і навряд ризикне їх розширювати

Поки F-35 стійко тримає звання сучасного бестселера на ринку винищувальної авіації й знаходить все нових й нових покупців навіть попри те, що ціна нього злетіла у 1,5 раза. Але кількість замовлень вже перевищила виробничі можливості Lockheed Martin.

Про це повідомив заступник начальника штабу повітряних сил США Річард Мур пише Breaking Defense у вкрай розлогому матеріалі присвяченому питанню виробництва F-35.

Читайте також: Іспанці купують понад 500 ракет до своїх ЗРК, які мають доведену успішність у майже 100 відсотків
F-35

Наразі виробничі потужності цього винищувача п'ятого покоління складають 156 літаків на рік. І у порівнянні із, наприклад, плановим виробництвом F-16 у 48 машин на рік з 2025 року може скласти враження доволі розвинутого. Але не у порівнянні із портфелем замовлень, який, як пише видання, складає 2500 машин.

При цьому у "доковідних" планах Lockheed Martin темпи виробництва мали бути розширені до 180 винищувачів на рік, але навіть якщо ця мета буде досягнута, то все одно мова йде про 14 років, які підуть на виконання замовлень. А до них постійно додаються нові клієнти, а поточні розширюють кількість замовлених винищувачів.

Звісно з "офісу простих рішень" можливо почути - хай розширяють виробництво. Але проблема не лише у Lockheed Martin, який збирає F-35. Для того, щоб збільшити виробництво цього літака спільні скоординовані кроки з розширення виробництва мають зробити всі постачальники, починаючи вид Northrop Grumman, який виготовляє частини фюзеляжів та Pratt & Whitney, який виробляє двигуни до найменших підрядників, які постачають "мілку" комплектацію.

Тобто це величезне завдання для значної частки оборонних компаній, при цьому не лише у США, а по всьому світу, бо "фішкою" F-35 якраз і стала участь країн-замовників у його виробництві. А розширення виробництва означає вкладання значних коштів, після чого, за оцінками бізнес-аналітиків індустрії перші прибутки з'являться лише через 5-6 років.

F-35

На фоні цього з F-35 вже виникли паралельні складності, які пов'язані з тим, що з'явився брак обслуговуючих та ремонтних можливостей винищувача через що лише близько 55% винищувачів здатні виконувати бойові завдання. І вийти на планову позначку у 90% навряд вийде до 2027 року.

Але в цій ситуації діє доволі просте правило ринкової економіки. Якщо клієнт не може купити один товар, він купить інший. І хоча зараз F-35 - це єдина машина п'ятого покоління, яка знаходиться в експорті, такі проєкти, як турецький TF-X, також відомий під назвою MMU - Milli Muharip Uçak (національний бойовий літак), або корейський KF-21 (колишній KF-X) хоч і можуть мати менші можливості самої машини, але значно швидше дійдуть до клієнтів та за меншим цінником.

Читайте також: У США суперечки щодо закупівель двох критично важливих ракет, одна з яких потрібна й Україні