xcounter
#

Новий корейський винищувач KF-21 успішно запустив ракету Meteor, а також показав роботу 20-мм гармати

4665
Перший прототип KF-21 Boramae, фото KAI
Перший прототип KF-21 Boramae, фото KAI

Корея має вже чотири прототипи своїх винищувачів KF-21 і незабаром планує отримати ще два

Південна Корея продовжує працювати над своїм винищувачем-довгобудом KF-21 і, як повідомляє видання Yonhap News Agency з посиланням на корейську Агенцію з оборонних закупівель (DAPA), країна провела перші випробування озброєння прототипів цього літака.

Як відзначається, у тестуванні брали участь другий та третій прототипи винищувача KF-21 – під час випробувань другий прототип запустив керовану ракету "повітря-повітря" Meteor від MBDA. Третій прототип було використано для демонстрації роботи 20-мм гармати винищувача.

Читайте також: Як швидко корейці хочуть отримати нові F-35 і як дорого може коштувати один літак

Надалі у планах DAPA – низка випробувань на малих та великих висотах та різних швидкостях, а також випробування іншої зброї. Водночас відзначається, що у середньостроковій та довгостроковій перспективі планується оснащувати літак озброєнням вже вітчизняного виробництва (розглядається широкий спектр озброєння – ракети "повітря-повітря", "повітря-поверхня", протикорабельні та протирадіолокаційні ракети).

Нагадаємо, винищувач KF-21 має загалом 10 вузлів підвіски озброєння – по три під кожним крилом і ще чотири – під фюзеляжем. За даними з відкритих джерел, серед озброєння, крім вже згаданих ракет Meteor, також з варіантів є ракети "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, IRIS-T, AIM-9X, ракети "повітря-поверхня" Taurus KEPD 350, AGM-65 Maverick, протикорабельні Harpoon, авіабомби тощо.

Наразі корейці мають чотири прототипи винищувача KF-21 – нещодавно було протестовано останній з них, і це був перший літак саме у двомісній версії, що злетів у небо. Загалом же орієнтовно до липня цього року корейці планують підняти у повітря ще два прототипи.

Двомісний KF-21
Двомісний KF-21

Як відзначають у виданні, наразі вже проведено 150 випробувальних польотів наявних прототипів – водночас у планах до 2026 року провести загалом 2000 випробувальних польотів.

Читайте також: Як Туреччина б'є рекорди з розробки винищувача п'ятого покоління TF-X: швидше за РФ, Корею та Китай