xcounter
#

Четвертий прототип винищувача KF-21 здійснив свій перший політ: це вперше, коли в небі саме двомісна версія

13200
Двомісний KF-21
Двомісний KF-21

До 2026 року корейці планують здійснити 2000 випробувальних польотів

Південна Корея провела перший політ двомісного варіанту свого вітчизняного винищувача KF-21 Boramae – про це повідомляє видання Yonhap News Agency з посиланням на Агенцію з закупівель озброєнь.

Відзначається, що політ відбувся у понеділок, 20 лютого, і тривав 34 хвилини: прототип двомісного літака KF-21 Boramae вилетів об 11:19 з 30-го навчального льотного крила повітряних сил Кореї.

Читайте також: У Кореї модернізують F-15K за 2,73 млрд доларів попри F-35 та KF-21

Ілюстративне відео першого польоту KF-21

Загалом це був четвертий прототип цього винищувача, який здійснив свій перший політ – три попередні прототипи були одномісними і здійснили свої польоти відповідно у липні та листопаді 2022 року, а також у січні 2023.

Разом з тим, хоча корейці й тестували двомісний прототип, під час випробувань в літаку був тільки один льотчик – це пояснюється тим, що політ передусім здійснювався для перевірки безпеки.

південна корея KF-21
Макет винищувача KF-21, фото ілюстративне

Водночас загалом у Південній Кореї цей четвертий прототип будуть використовувати для того, щоб передусім подивитися, як вплине різниця між одномісним та двомісним літаком на роботу літака – відзначається, що двомісна модель передусім використовуватиметься для навчання пілотів.

Відео ілюстративне

Загалом у першій половині цього року корейці планують розпочати польоти ще двох прототипів, а до лютого 2026 загалом здійснити близько 2000 випробувальних польотів.

Корейський винищувач KF-21 можна цілком називати довгобудом – створення літака стартувало ще у 2001 році. Тепер, за попередньо оприлюдненими планами, після випробувань, які триватимуть до 2026 року, Південна Корея планує розгорнути виробництво літака і вийти на повноцінну бойову готовність у 2029 році.

Читайте також: Зброя для винищувача KF-X: Південна Корея показала нову протикорабельну ракету