xcounter
#

Як швидко корейці хочуть отримати нові F-35 і як дорого може коштувати один літак

1386
F-35A, фото U.S. Air Force
F-35A, фото U.S. Air Force

Також корейці планують закупити зенітні ракети для своїх есмінців

Уряд Південної Кореї дав "зелене світло" на закупівлю додаткової кількості літаків п’ятого покоління F-35, а також зенітної керованої ракети SM-6 – таку інформацію повідомляє місцева Агенція з закупівель озброєнь (DAPA), як розповідає видання Defense News.

f-35 f-22 b-1b
Південнокорейські F-35 разом з американськими F-22 та B-1В, фото US Air Force

Як відзначається, всього країна планує витратити 2,85 млрд доларів на закупівлю американських винищувачів F-35A від Lockheed Martin – літаки планують отримати через п’ять років, у 2028 році.

Читайте також: Коли треба зайняти чергу, щоб отримати першу ескадрилью F-35 "після 2030 року" - приклад Румунії

Скільки саме літаків хоче придбати Південна Корея не уточнюється, втім, ще десять років тому, у 2013, Держдеп США погодив продаж 60 винищувачів F-35A, з яких 40 вже було замовлено.

Тому можна обережно припустити, що йдеться про додаткову партію у 20 літаків – у такому випадку, у грубому підрахунку один літак обійдеться корейцям у 142,5 млн доларів.

Крім того, також корейці погодили перший етап з двоетапного плану закупівлі ракет для другої партії своїх есмінців KDX-III з системою Aegis – йдеться про зенітні ракети SM-6 від американської Raytheon Technologies, які використовуватимуться для протиповітряної оборони та боротьби з балістичними ракетами.

південна корея есмінець
ROKS Sejong the Great (DDG 991) типу KDX-III, фото U.S. Navy

Наразі Південна Корея має у своєму активі три есмінці KDX-III з першої партії, водночас перший корабель другої партії був спущений на воду влітку 2022 року і має стати в стрій у 2024 році.

Читайте також: Стали відомі рекордні строки прибуття перших корейських легких винищувачів FA-50 до Польщі