xcounter
#

У США порахували, що лише кожен другий F-35 боєздатний та оголосили причини

3624
F-35 (всі фото: US DoD)
F-35 (всі фото: US DoD)

Більше того, ситуація з ремонтом F-35 навряд чи може бути вирішена системно аж до 2027 року

Рахункова палата США у своєму звіті присвяченому технічному обслуговуванню F-35 розкрила кількість цих літаків у боєздатному стані у збройних силах.

Відповідно до нього, станом на березень 2023 року мова йде лише про близько 55% винищувачів п'ятого покоління F-35, які були здатні виконувати бойові завдання, пише Breaking Defense. При цьому цільовими показниками боєздатності F-35A визначено 90%, а для версії F-35B (скорочений злет, вертикальна посадка), а також палубної версії F-35C - 85%. Зазначимо, що за оцінками у всіх збройних силах США вже експлуатується приблизно 550 F-35 всіх версій.

Читайте також: Виробництво засобів ППО в Україні разом із США: на що реально можливо розраховувати
F-35
F-35A

Такий доволі низький відсоток, пов'язується із систематичними проблемами із технічним обслуговуванням. Мова йде про брак військових ремонтних потужностей, недостатня кількість запасних частин та висока залежність від підрядників.

За оприлюдненою інформацією на березень 2023 року накопичилось понад 10 тисяч деталей, які очікували свого ремонту. Й хоча за планом саме на військових протяжностях мало ремонтуватись 65% деталей, наразі Пентагон направляє 73% всіх комплектуючих до виробників. А це займає вдвічі довше ніж за планом їх мали ремонтувати власними силами. Така ситуація при цьому вже призвела до того, що для збереження боєздатності машин приймались рішення про закупівлі нових деталей.

F-35B
F-35B

Додаткову проблему створило й те, що виробники не дуже активно діляться технічною інформацією, яка необхідна військовим для ремонту матеріальної частини та обслуговування програмного забезпечення.

А ще одним вкрай неприємними моментом виявилось те, що коли мова йде про F-35, то хоча формально існують лише три типи літака A/B/C, насправді, з точки зору технічного обслуговування, різні внутрішні розбіжності у комплектації та подальші модернізації F-35 призвели до того, що існує одразу 14 версій цього літака. А це не додає легкості у логістиці та обслуговуванні.

F-35C
F-35C

Й наразі Пентагон намагається переглянути систему ремонту шляхом зміни системи контактування, врегулювати питання передчі технічної інформації, але, як йдеться у звіті проблема із браком внутрішніх військових ремонтних можливостей доволі критична і вона не зможе бути системно вирішена до 2027 року, хоча вочевидь Пентагон направить значні зусилля для підвищення рівня боєздатності літаків.

Але зрештою це ще раз доводить, те що мало мати навіть надсучасну зброю та ще й значній кількості, а й створити відповідну обслуговуючу наземну інфраструктуру, яка має працювати без перебоїв та затримок.

Читайте також: Бойовий модуль "ШаБля" допущений до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій він з часів АТО