xcounter
#

Бойовий модуль "ШаБля" допущений до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій він з часів АТО

7353
Бойовий модуль "ШаБля" допущений до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій він з часів АТО

Бойовий модуль "ШаБля" вперше був використаний у боях ще у 2014 році, за цей час пройшов дуже довгий еволюційний шлях та нарешті офіційно допущений до експлуатації

Міністерство оборони України офіційно оголосило про допуск до експлуатації у військах дистанційно-керованого бойового модуля "ШаБля", який є по суті роботизованою кулеметною туреллю, яка оснащена приціленою станцією та керується з пульта із безпечного місця.

Зазначається, що він прийнятийодразу у трьох версіях, скоріш за все - під різні за рівнем вогневі засоби від легких до великокаліберних кулеметів.

Читайте також: Чим Leopard 1A5 для бійців ЗСУ краще за Т-64, і чи є взагалі проблеми з цими танками
бойовий модуль
Бойовий модуль "ШаБля" під ПКТ

Водночас попри те, що офіційний допуск до експлуатації цього бойового модуля був наданий лише зараз, "ШаБля" не просто вже допомагає нашим військовим під час повномасштабної війни з РФ, а використовується ще з часів АТО. Й перша офіційна згадка про нього припадає на 2015 рік, коли через фонд People’s Project на нього збирали кошти.

При цьому перше використання цієї розробки у реальних бойових діях припадає на 2014 рік. І за цей час цей бойовий модуль пройшов більш ніж значний шлях у розвитку. Наприклад, у 2017 році він вже виглядав наступним чином:

На рівні 2020 року демонструвався, як озброєння для наземного дрона Ironclad, який також використовується на передовій.

Дрон Ironclad
Дрон Ironclad з бойовим модулем "ШаБля"

А у війська останнім часом надходить й у мініатюрній версії під легкий кулемет, який показали бійці 68-ої окремої єгерської бригади у квітні 2023 року.

Таким чином цілком можна прослідити доволі цікаву еволюцію самого бойового модуля "ШаБля", концепція якого сформувалась ще у 2014 році й була сформульована доволі просто - вести точний вогонь з укриття, не наражаючи на небезпеку бійців. Тим паче, сам модуль оснащений потужними камерами, тепловізором та лазерним далекоміром і по суті паралельно є спостережним пунктом.

Бойовий модуль
Бойовий модуль "ШаБля" у легкий версії

Водночас допуск до експлуатації бойового модуля "ШаБля", навіть з об'єктивною багаторічною затримкою, означає те, що тепер українські військові можуть розраховувати на значно більшу кількість таких турелей, бо відкривається можливість їх масштабної закупівлі та збільшення виробництва.

Читайте також: Виробництво засобів ППО в Україні разом із США: на що реально можливо розраховувати