xcounter
#

Чим Leopard 1A5 для бійців ЗСУ краще за Т-64, і чи є взагалі проблеми з цими танками

15867
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Як наші захисники відгукуються про ці бойові машини, і чи є нюанси в експлуатації

Нещодавно у західних ЗМІ були повідомлення про те, що Україна начебто вирішила не приймати поставлені від Німеччини перші 10 танків Leopard 1A5, отримані ще в липні цього року. Стверджувалось, що ці машини мали достатньо великий рівень зносу при відсутності комплекту запчастин, через що ці танки зламались ще в тилу під час тренувань на полігоні й відремонтувати можливості не було.

Тому, як стверджується, ці Leopard 1A5 начебто по факту так і залишились на території Польщі, їх статус виявився "підваженим", власне як і перспектива можливої передачі ще кількох десятків танків цього типу для ЗСУ.

Читайте також: Виробництво засобів ППО в Україні разом із США: на що реально можливо розраховувати
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Але у відкритих джерелах тепер можемо побачити зовсім іншу картину – що Leopard 1A5 уже успішно поставлені в стрій ЗСУ, а їж екіпажі готові знищувати ворога на Донеччині. У всякому випадку, саме про таке в своєму репортажі розповідає АрміяInform.

Як розповідають автори цього видання, наші танкісти називають Leopard 1A5 танками, які в своїх характеристиках поєднують німецьку якість та англійську педантичність. Наприклад, наявність на цих машинах гумових подушок на гусеницях дозволяє розвивати швидкість по шосе до 75 км/год.

Також зазначається, що наші танкісти можуть використовувати на отриманих Leopard 1A5 усі типи 105-мм снарядів - осколково-фугасні, підкаліберні, кумулятивні та картечні.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Але далі по тексту ми можемо побачити й такий пасаж – "Найбільш бажані для нас снаряди — бронебійно-фугасні, вони влучають по принципу ударного ядра. Заряд у них складається з пластичної рідини, яка після влучання у ціль розплескується і детонує завдяки спеціальним підривникам. Тобто, якщо у нас будуть і такі снаряди, то ми зможемо дуже швидко і влучно відпрацьовувати по ворожих цілях так, що противник навіть не встигне схаменутися, як ми вже будемо повертатися у зону очікування, - наголошує десатник".

Тобто у цих рядках вище можемо побачити як мінімум два важливі натяки – не всю бажану номенклатуру боєприпасів до Leopard 1A5 вдалось здобути, і що уже передані танки опинились в розпорядженні десантно-штурмових бригад.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

В процесі практики проявився такий момент – наявність в складі екіпажу Leopard 1A5 одразу 4 осіб замість звичних трьох як на танках радянського зразка виявилось суттєвою перевагою, бо це дозволяє мати кращу взаємозамінність членів екіпажу в різних бойових ситуаціях.

Водночас показово, що наші танкісти уже стверджують, що за показниками маневреності, швидкості та вогневої потужності німецькі Leopard 1A5 навіть кращі за Т-64.

І також цікаво, що наші танкісти під час навчання на Leopard 1A5 по суті самостійно опановували проведення ремонту на цих танках під час поломок, у той час як самі інструктори просто дочекатись прибуття рембатальйону, який і мав взяти на себе усі технічні моменти.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform
Читайте також: ЗСУ отримали від "Української бронетехніки" кілька тисяч дефіцитних 122-мм снарядів (фото)