xcounter
#

ЄС має до березня 2024 року поставити Україні 1 млн боєприпасів, але відстає від графіка і передав лише 30%

1572
САУ PzH 2000, фото — Bundeswehr
САУ PzH 2000, фото — Bundeswehr

Низка країн не встигає здійснити поставки згідно з визначеним графіком і просять змістити строки вправо, ціна боєприпасів, що критично зросла, також відіграє свою роль

Європейський Союз раніше у цьому році затвердив амбітний план з постачання Україні артилерійських боєприпасів, згідно з яким протягом 12 місяців Сили оборони мали б отримати 1 млн снарядів, які мають постачатися як з існуючих запасів тих чи інших країн, так і у рамках спільних закупівель у виробників, які б мали збільшити свої виробничі потужності.

План було погоджено у березні цього року, тож відповідно всі боєприпаси мали б бути поставлені до березня 2024, але сьогодні ЄС відстає від графіка, що "потенційно дає російським силам перевагу у постачанні боєприпасів", розповідають у Bloomberg.

Читайте також: Яке озброєння важливе і для ЗСУ, і для ЦАХАЛу, і чи вистачить його у США для обох союзників
155-мм гаубиця FH70
ЗСУ б’ють з гаубиці FH70, фото — Генеральний штаб ЗСУ

Видання ознайомилося з відповідними документами та поспілкувалося з дотичними до плану особами, і станом на сьогодні виходить, що за 7 місяців було поставлено лише 30% від запланованого обсягу — а це 300 тисяч боєприпасів.

Щодо поставок з існуючих запасів ЄС, то тут відомі такі дані — що до 31 травня було поставлено близько 223 000 артилерійських боєприпасів, у це число включені й мінометні міні; також було поставлено 2300 ракет всіх типів, такі дані повідомив представник ЄС Пітер Стано.

SMArt 155 артилерійський боєприпас
155-мм боєприпас SMArt 155, фото ілюстративне

Водночас стосовно частини плану, де країни ЄС мають наростити виробництво, щоб передати Україні більше боєприпасів, то, наприклад, деякі члени ЄС вже звернулися до зовнішньополітичного відділу блока з проханням подовжити терміни постачання артилерійських боєприпасів.

"Близько дюжини країн, включаючи країни Балтії, Німеччину, Нідерланди та Польщу, поставили чи планують колективно поставити від 300 до 400 тисяч боєприпасів, в основному за ініціативою ЄС. Швеція, Фінляндія, Данія та Норвегія, які не є членами ЄС, розмістили замовлення на суму 52 млн євро (55 млн доларів), а виробництво розпочнеться у наступному році", — йдеться у матеріалі.

Зрештою відзначається, що проблемою для плану ЄС із закупівлі може стати й ціна боєприпасів, що виросла навіть з моменту запуску цього плану — і оголошеного бюджету може банально не вистачити, щоб поставити необхідну кількість боєприпасів.

Наприклад, за даними голови воєнного комітету НАТО адмірала Роба Бауера, сьогодні один 155-мм артилерійський боєприпас коштує 8 тисяч євро і це вчетверо дорожче, аніж у 2021 році, коли вона коливалася на рівні 2 тисяч. І тепер у НАТО активно закликають працювати над зменшенням ціни.

155-мм боєприпаси
155-мм боєприпаси, фото — CAT-UXO

Згідно з даними OSINT-аналітиків, восени цього року Україна вперше з лютого 2022 року за місяць відстріляла на полі бою більше артилерійських боєприпасів, ніж РФ — втім, не виключено, що РФ економить свої боєприпаси для реалізації свої подальших планів на полі бою.

Водночас згідно з даними естонської розвідки, станом на сьогодні РФ має у своєму активі 4 млн артилерійських боєприпасів, яких вистачить на рік війни малої інтенсивності.

Щодо виробництва, то західні ЗМІ повідомляли про плани російського ОПК вийти на показник у 2 млн боєприпасів на рік, але поки незрозуміло, як швидко РФ зможе досягти такого числа і чи зможе взагалі. Крім того, нещодавно стало відомо, що росіяни отримали партію з 350 тисяч артилерійських боєприпасів з Північної Кореї.

Читайте також: У США стартап з виробництва твердопаливних двигунів розширяється до умовних 6500 GMLRS до HIMARS на рік