xcounter
#

Що це за ракети на 300 км з БЧ у 100 кг від США для ЗСУ та як можливо переобладнати ЗРК "Бук"

AGM-88G​ AARGM-ER, як один з варіантів, які максимально наближений до оголошених параметрів
AGM-88G​ AARGM-ER, як один з варіантів, які максимально наближений до оголошених параметрів
48387

Поєднання дальності у 300 км та ваги бойової частини у 100 кг є доволі незвичним і насправді залишається не так й багато варіантів

Україна від США вже у січні має отримати нові ракети, які матимуть дальність 300 км та бойову частину у 100 кг, про що з посиланням на свої джерела у Генштабі ЗСУ повідомила Мирослава Гонгадзе, очільниця підрозділу "Голосу Америки" у Східній Європі.

Окрім того, у планах "допомога з переобладнання" зенітного ракетного комплексу "Бук", яка також буде надана з боку США.

Читайте також: У слід за пусками РФ ядерних ракет, США випустять свій Minuteman III

Поки ця інформація не підтверджена з боку офіційних джерел, водночас доволі цікава з точки зору можливості припущення, що це може бути за ракета та що криється за переобладнанням "Буку".

Зокрема поєднання параметрів у дальності застосування у 300 км та бойової частини вагою лише 100 кг доволі не типове. Бо зазвичай, коли мова йде про таку дальність, то використовуються потужніші бойові частини. Наприклад у балістичній ракеті M57 ATACMS з осколково-фугасною бойовою частиною, яка хоч і має дальність 300 км, але використовується 227-кг бойова частина WDU-18/B, яка також використовується у Harpoon і Tomahawk.

Бойову частину у 100 кг має анонсований до передачі GLSDB, де сама плануюча бомба GBU-39 має вагу бойової частини у 93 кг. І хоча строки отримання цього боєприпасу для HIMARS доволі близькі до озвученого, але дальність GLSDB - 150 км.

Водночас таке поєднання дальності та ваги бойової частини більше нагадує ракету повітряного базування. Наприклад, AGM-88G AARGM-ER, яка є кардинальною переробкою ракети AGM-88 HARM має дальність якраз 300 км та вагу бойової частини WAU-7/B у 70 кг. При цьому застосовувати її можливо не лише для ураження РЛС, а й проти морських рухомих цілей, що вже було доведено на практиці.

Але поки AGM-88G AARGM-ER знаходиться на стадії випробувань, які перейшли в активну фазу лише у 2021 році. Хоча вона вже погоджена до експорту, про що говорить звіт агенції з оборонної співпраці США (DSCA), яка погодила її продаж до Фінляндії.

Також зазначимо, що існує концепція застосування AARGM-ER й для пусків з землі, але питання дальності такого запуску залишається відкритим.

AARGM-ER
AARGM-ER

Водночас не виключено, що мова йде про абсолютно нову ракету, бо для США не вперше запускати спеціально для потреб ЗСУ виробництво чогось нового. Наприклад, як це сталось з дронами-камікадзе Phoenix Ghost та Switchblade 600, а також вже згаданими GLSDB.

Відносно ж переобладнання "Буку", то цілком ймовірно мова йде про адаптацію до цього ЗРК ракет AIM-7, тобто про проєкт FrankenSAM, який реалізується якраз спільно з США. Й з огляду на все, з початку 2024 року практична частина переобладнання комплексів розпочнеться серійно.

Читайте також: Які два пристрої допоможуть ЦАХАЛу воювати в тунелях, що набудували бойовики з ХАМАСу