xcounter
#

Новітню "вбивцю С-400" хочуть запускати з наземної пускової: які можуть бути варіанти для ракети AARGM-ER

27221
Завантаження ракети AARGM-ER на літак
Завантаження ракети AARGM-ER на літак

У США хочуть показати, як будуть бити своїми AARGM-ER з землі, а також розглядають варіант із запуском з P-8A Poseidon

У ВМС США в цьому році планують показати варіант запуску модернізованої протирадіолокаційної ракети збільшеної дальності AGM-88G, також відомої як AARGM-ER, з наземної пускової – крім того, флот також зацікавлений в тому, щоб додати цю ракету до арсеналу патрульного літака P-8A Poseidon, розповідають у виданні The War Zone.

Запуск ракети AGM-88G (AARGM-ER) з винищувача F/A-18 Super Hornet під час випробувань
Запуск ракети AGM-88G (AARGM-ER) з винищувача F/A-18 Super Hornet під час випробувань. Фото: ВМС США.

Так, як розповів капітан ВМС США Алекс Дутко, служба використала отримані у 2022 році кошти, щоб укласти контракт з Northrop Grumman, щоб оцінити ймовірність наземного запуску AARGM-ER – як відзначається, продемонструвати такий варіант повинні вже у "найближчі декілька місяців".

Читайте також: Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав

Ракета AGM-88G є глибоко модернізованою версією протирадіолокаційної ракети AGM-88E AARGM: має новий ракетний двигун та боєголовку, всі елементи управління були переміщені у хвіст – на форм-фактор ракети повпливало те, що вона мала б вміщуватися у внутрішні відсіки винищувача п’ятого покоління F-35.

Еволюція ракети AARGM до версії ER
Еволюція ракети AARGM до версії ER. Фото: NAVAIR

Щодо варіанту з наземним пуском, то наразі відзначається таке – поки невідомо, які саме зміни можуть знадобитися для цієї ракети, щоб запускати її з наземної ПУ. Як відзначив Дутко, наразі "немає конкретного механізму запуску, який ми ідентифікували чи на який націлені".

Як відзначають у виданні, одним з потенційних варіантів може бути модель контейнерної пускової для AARGM-ER, яку у 2018 році демонструвала Northrop Grumman. Потенційно пусковою також може бути контейнерна версія системи вертикального пуску Mk 41 – нова пускова установка Mk 70 Mod 1. Або ж ракету можуть запустити з землі за допомогою якогось тестувального пристрою.

Mk 70 Mod 1. Фото: USN
Mk 70 Mod 1. Фото: USN

Щодо патрульного літака P-8A Poseidon, то наразі поки теж невідомо, як саме з нього планують використовувати AARGM-ER, але водночас це говорить про те, що у США хочуть дати цим літакам напряму боротися із ворожими засобами ППО і загалом надасть флоту додаткові "пускові платформи".

Щодо ракети AARGM-ER, то тут ще варто згадати минулорічну новину про те, що ця ракета має стати ще й вбивцею кораблів – F-18 під час випробувань влучив AARGM-ER у ціль в морі.

Читайте також: Перший успішний запуск бойового прототипу гіперзвукової ракети: B-52 показав, як буде бити ракетою AGM-183