xcounter
#

Які два пристрої допоможуть ЦАХАЛу воювати в тунелях, що набудували бойовики з ХАМАСу

4363
MagicFly Nano, фото — Rafael
MagicFly Nano, фото — Rafael

ХАМАС погрожує ЦАХАЛу розбудованою мережею тунелів в Секторі Газа, тож ці розробки можуть бути надзвичайно актуальними для ізраїльських військових

Бойовики з ХАМАСу, які на початку цього місяця неочікувано атакували Ізраїль включно з масованими ракетними обстрілами і десантом на парапланах, мають у Секторі Газа розбудовану мережу підземних тунелів, яка може стати серйозним викликом для ізраїльського війська.

Цікавим у цьому контексті є публікація польського видання Defence24.pl, яке в одному зі своїх матеріалів розповідає, що на виставці MSPO 2023, яка проходила на початку вересня у Польщі, ізраїльська компанія Rafael демонструвала дві цікаві невеликі розробки, які мають полегшити роботу військовим в описаних вище умовах.

Читайте також: Як Ізраїль розгорнув 300 тисяч резервістів за 48 годин і мова не про ТРО

Перша система під назвою Footprint дозволяє відстежувати тривимірне місцезнаходження військового навіть в умовах відсутності GPS — основний елемент системи це невеликий локатор, який можна причепити на ремінець до ноги.

footprint rafael
Система Footprint, фото — Rafael

Як відзначається, систему Footprint можна легко інтегрувати до планшета чи смартфона, систем управління С2 тощо. Завдяки Footprint військові можуть передавати дані щодо свого розташування іншим бійцям чи своїм командиром, які у тісних тунелях будуть якнайкраще розуміти, де перебуває той чи інший боєць підрозділу. Система Footprint може безперервно працювати протягом 18 годин, і є пасивною, тобто "невидимою" для противника.

локатор Footprint Ізраїль
Локатор Footprint на нозі військового, фото — Rafael

Система Footprint вміє визначати, в якому положенні знаходиться військовий — чи він лежить, повзе, йде навприсядки біжить тощо. Крім того, вона може визначати фізичний стан бійця, тобто командир на своєму планшеті побачить, чи не отримав той чи інший військовий поранення і кому потрібно надати термінову допомогу.

Друга система, яка полегшить бойові дії в тунелях — це мініатюрний квадрокоптер MagicFly Nano, який за своєю концепцією схожий на той же нано-дрон Black Hornet. Він може працювати в автономному режимі, облітати перепони, здійснювати картографування та визначати як об’єкти, так і людей.

MagicFly Nano
MagicFly Nano, фото — Rafael

Дрони MagicFly Nano можуть діяти у складі "рою", щоб військові якнайшвидше могли побачити обстановку на карті. З нюансів — що у версії Nano дрон надає дані у форматі 2D, водночас до сімейства безпілотників входить також квадрокоптер MagicFly Raven, який може мати до 400 грамів корисного навантаження і надає 3D-візуалізацію.

MagicFly
Дрони типу MagicFly, фото — Rafael

Обидва дрони можуть працювати протягом 15 хвилин і вміють передавати картинку у режимі реального часу, причому роздільна здатність у варіанті Raven дозволятиме військовому ідентифікувати, наприклад, той же автомат "Калашникова" чи РПГ. Крім того, MagicFly Nano у майбутньому можна буде використовувати і як "літаючу гранату".

MagicFly Raven
MagicFly Raven, фото — Rafael

Читайте також: Тест мільярдних розробок: яку новітню зброю Ізраїль на практиці перевірить у реальній війні