xcounter
#

У слід за пусками РФ ядерних ракет, США випустять свій Minuteman III

4078
LGM-30G Minuteman III​
LGM-30G Minuteman III​

Minuteman III - міжконтинентальна балістична ракета шахтного базування, які у США відповідають за доставку до 180 000 кілотонн у 400 ядерних зарядах

Командування глобальних ударів Повітряних сил США (Air Force Global Strike Command) оголосило про проведення пуску міжконтинентальної балістичної ракети LGM-30G Minuteman III з "метою демонстрації готовності ядерних сил та закріплення впевненості в ефективності ядерного стримування".

Запуск ракети без ядерної бойової частини має відбутися у проміжку між 23:47 31 жовтня по 5:47 за тихоокеанський часом (UTC-8) з бази Ванденберг. Зазвичай запуск ракет Minuteman відбувається у район поблизу Маршаллових островів у Тихому океані.

Читайте також: Які два пристрої допоможуть ЦАХАЛу воювати в тунелях, що набудували бойовики з ХАМАСу

І хоча підкреслюється те, що цей запуск був запланований заздалегідь, але все дуже сильно нагадує те, що ці стрільби є прямою відповіддю на російські навчання "Гром" із практичним запуском міжконтинентальних ракет, які пройшли у РФ вчора, 25 жовтня. Також у повідомленні від Командування глобальних ударів йдеться, що заздалегідь попередили про пуск РФ.

LGM-30G Minuteman III - єдиний тип МБР шахтного і взагалі наземного базування у США. Твердопаливна триступенева ракета має стартову вагу у 36 тонн та дальність пуску до 14 000 км.

Кожна ракета має один бойовий блок (раніше до трьох), який може оснащуватись боєголовкою W78 потужністю 350 кілотонн, або W87 на 450 кілотонн. Точність наведення блоків оцінюється на рівні 240 метрів. Загалом США декларують 400 таких ракет.

W87
Ядерна боєголовка W87

Водночас ця ракета залишається на службі ще з 1970 року, хоча й постійно модернізується, а на її заміну створюється LGM-35 Sentinel, початок розгортання якої має стартувати у 2030 році, а перший пуск планувалось провести до кінця 2023 року.

Читайте також: Всі три країни Балтії замовили HIMARS з ATACMS: до Естонії та Литви приєдналась Латвія