xcounter
#

Повітряні сили США хочуть мати масовий та дешевий винищувач на заміну F-16 і це не F-35

F-16 (фото: US DoD)
F-16 (фото: US DoD)
22078

Рішення має бути прийнято вже протягом 4-5 років, при цьому воно остаточно перекреслює всю суть програми F-35

У Пентагоні почали говорити про потребу визначитись із заміною винищувачів F-16, які вже в оглядовій перспективі мають бути замінені. При цьому раніше існувало враження, що цілком логічною заміною F-16 має бути F-35, який також має замінити й F-15, й штурмовик A-10, а на флоті - F/A-18.

І цілком логічна концепція програми Joint Strike Fighter (єдиний ударний винищувач), вже дала дуже багато тріщин, зокрема замовленням F-15EX, а головне - темпами виробництва, які не дозволяють повітряним силам США замінювати F-16 на F-35 у відповідному темпі.

Читайте також: ЗСУ отримали додаткові ЗРК NASAMS: про яку кількість може йти мова

А тепер мова взагалі пішла, як пише Janes з посиланням на авторитетне джерело, що питання масового та дешевого в експлуатації літака відкрите.

"Ми маємо намір скоротити парк винищувачів з семи до чотирьох - так що це буде висококласний F-35 як робоча конячка, F-15EX як масова вантажівка (правильніше - бомбовоз і це дійсно так), заміна F-16 у вигляді доступною за ціною потужністю [ориг. - affordable capacity], а також БПЛА нового покоління Collaborative Combat Aircraft (система "вірних відомих" типу XQ-58A Valkyrie)", - зазначив посадовець.

F-15
F-15 у ролі "бомбовоза"

За його словами строк на визначення заміни F-16, тобто масового та дешевого винищувача, мають бути прийняті протягом 4-5 років. Це може бути нова версія F-16, бойовий літак F-7 на базі учбово-тренувального T-7 Red Hawk, або щось інше.

Такі строки прийняття рішення пов'язані з тим, що у США планують вивести з експлуатації F-16 на рівні середини 40-х років. А це означає необхідність заміни понад 600 літаків цього типу, які зараз знаходяться у строю.

T-7 Red Hawk
T-7 Red Hawk

Частково це звісно будуть F-35, але посадовець окремо зазначив що необхідно отримати машину, яка буде мати дуже низькі експлуатаційні витрати. А також навів вартість льотної години F-22 - 75 тисяч доларів, як приклад того, що не повинно бути. При цьому сам F-22 взагалі не значиться у планах, що ставить під питання його долю на рівні тих самих умовних 2040-х років.

З боку Defense Express зазначимо, що окреслені приклади літака для affordable capacity у вигляді F-7 на базі T-7 Red Hawk, більш ніж близький за своєю концепцією до корейського FA-50 Block 20. Тобто машини, яка відповідає за повсякденні завдання у мирний час, на кшталт патрулювання, дозволяє підтримувати льотну готовність особового складу.

FA-50
FA-50

А у випадку війни - займає умовний другий-третій ешелон завдяки можливості використання більшості номенклатури озброєння повноцінного винищувача. Як мінімум, саме у цій ролі його розглядають, як у Кореї, так і у Польщі.

І якщо продовжувати лінійку порівняння з F-35 як робочою конячкою, то роль цього літака більше нагадує віслюка для найбільш чорнової роботи. При цьому мова не йде, ані про умовне шосте покоління, ані про супер-можливості машини. Навіть навпаки - дешевий, простий, економічний та завдяки цьому масовий.

F-35
F-35

І хоча зрештою це не про один-два типи літаків у строю, це вектор який наразі потребує максимально виваженої оцінки, особливо, коли мова йде про необхідність тотального переозброєння Повітряних сил України.

Читайте також: Про що ще вкрай важливе говорить успішний удар крилатими ракетами по "Аскольду" у Керчі