xcounter
#

Чи можливо перетворити навчально-бойовий FA-50 на повноцінний винищувач та навіщо він Польщі

FA-50
FA-50
8198

Закупівля FA-50, фактично по 62,5 млн доларів за літак, може вбачатися для Польщі доволі дивним рішенням та недоцільним витраченням коштів, особливо, коли є F-16 чи Gripen, але, як завжди, все не так просто

Після того, як Польща підписала контракт на корейські FA-50, закупивши 48 літаків за 3 млрд доларів, головним питанням залишається головне - а чи дійсно це доцільне витрачення коштів. Зрештою, це 62,5 млн доларів за легкий винищувач, і це у кращому випадку.

Аналогічні питання, з огляду на ряд публікацій у польських профільних ЗМІ та реакцію читачів на них, ставлять й багато поляків. Аргументи наводяться доволі "забійні", бо сума договору вбачається доволі великою, як за бойову версію тренувального літака T-50 Golden Eagle. Мовляв, за ці гроші можливо було б придбати щось повноцінне бойове, наприклад, додаткові F-16 чи ті ж самі Gripen.

Читайте також: Підґрунтя для розгортання гіперзвукової зброї: новітній "стелс"-есмінець США вперше прибув в Японію
F-16

Тим паче, що до повноцінної бойової версії FA-50 ще має пройти модернізацію до рівня Block 20, який буде локалізовано під назвою FA-50PL. Ця версія передбачає встановлення повноцінної РЛС замість легкого ізраїльського радара EL/M-2032 для можливості використання ракети "повітря-повітря" AIM-120. Але який саме радар буде встановлено, поки ще не вирішено.

Варіантів, як пише польське видання Defense24, більш ніж багато: американські AN/APG-83 SABR, AN/APG-84 RACR, AN/APG-79(v)4, перспективний легкий PhantomStrike з системою охолодження потоком повітря, ізраїльський EL/M-2052 або корейський LIG NEX1.

FA-50

При виборі РЛС все буде впиратися у вартість інтеграції, бо корейці, відповідно до попередньої рамкової угоди, спершу розраховували встановити власний LIG NEX1, а також габарити носової частини FA-50 та його "енергетичних" можливостей.

Водночас без AIM-120 доцільність FA-50PL у вигляді бойової одиниці виглядає вкрай сумнівною, бо тоді угода на 3 млрд доларів становиться витратою коштів на літаки, які здатні використовувати лише AIM-9 (без останньої версії AIM-9X), високоточні та звичайні бомби, реактивні снаряди та AGM-65 Maverick. Тобто фактично - легкий штурмовик.

FA-50

А в цьому випадку можливо доцільнішим варіантом міг бути значно дешевий, як за одиницю, так і в експлуатації, EMB 314 Super Tucano. Бо цей турбогвинтовий штурмовик від Embraer має той самий арсенал озброєння. Саме тому питання інтеграції потужної РЛС та AIM-120, попре все, буде вирішено.

EMB 314 Super Tucano

Але навіть після цього залишається питанням, а чи не краще було б одразу закупити повноцінний бойовий літак. Для прикладу можливо взяти додаткові F-16, вони вже експлуатуються у Польщі, тому це навіть не передбачає розгортання додаткової інфраструктури. Але черга за цими літаками сформувалась вже доволі велика, а Lockheed Martin банально не встигає виконувати контракти через збій у системі постачання комплектуючих через наслідки коронокризи.

Наприклад, Болгарія планує закупити додаткові вісім F-16, але очікує їх не раніше 2027 року. Інший аспект - ціна, бо за ці 8 літаків цінник встановлено у розмірі 1,3 млрд доларів, тобто по 162,5 млн доларів за умовну одиницю (з урахуванням озброєння, запчастин та інших супутніх послуг). І у цьому випадку дати відповідь на питання що краще - фактично три FA-50PL чи один F-16 доволі складно.

FA-50

Ще один аспект саме польської угоди - локалізація виробництва, що взагалі важко виміряти у грошах, бо це створення власних компетенцій в оборонній сфері, можливість самостійно обслуговувати авіапарк та самостійно проводити його модернізацію.

Але здається що у Варшаві вкрай чітко, а головне заздалегідь, зафіксували наступний тренд ринку озброєння на найближче десятиріччя - загальний дефіцит озброєння. Коли питання посилення обороноздатності вимріюється не у грошах, а часі. Можливо вкрай довго розмірковувати над тим, який літак кращий, але коли виявляється, що темп виробництва абстрактного Gripen становить 60 машин за 14 років, ці питання виходять на другий план.

Gripen

Відносно ж FA-50, то перші 12 машин, щоправда, у версії Block 10, мають бути поставлені протягом 2023 року. І для Польщі FA-50PL можливо й дійсно найкращий варіант, бо цей літак не буде ані головною ударною силою, ані основою авіаційного парку. Ці ролі закріплені за F-35 та F-16. А для FA-50PL відведена задача бути навчально-тренувальним та патрульним літаком у мирний час. У випадку ж війни він стає машиною "третього ешелону" - розряджати AIM-120D, перехоплювати крилаті ракети та дрони-камікадзе озброєнням ближнього бою, працювати легким штурмовиком.

Але випадок з FA-50PL - це майже ексклюзивна ситуація, яка склалась саме у Польщі, через наявні поточні можливості та залізну волю попри все наростити власну обороноздатність. А у кожній країні ситуація з цим індивідуальна, красномовний приклад - Аргентина, яка навіть з відповідною сумою грошей стикається з карколомними перешкодами у спробі оновити свій авіапарк.

Читайте також: Новий транш озброєння на 1,1 млрд доларів від США: коли чекати на 18 HIMARS та ознаки підготовки до передачі важкої бронетехніки