xcounter
#

F-35 затримується ще більше, але в Данії вкотре пообіцяли, що це не вплине на передачу F-16 Україні

2093
F-35, фото — U.S. Air Force
F-35, фото — U.S. Air Force

Перші F-35 з оновленням TR-3 за песимістичними прогнозами мають бути поставлені влітку 2024 року, але схоже, що це вже аж ніяк не остаточні терміни

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що сьогодні країна "не має чіткої картини", коли відбудуться подальші поставки замовлених винищувачів п’ятого покоління F-35, які мають замінити у повітряних силах Данії винищувачі F-16.

Це вже не вперше, коли в Данії заявляють про затримки з постачанням стелс-літаків — ще на початку вересня в оборонному відомстві країни відзначали, що передача другої партії винищувачів зсунулася з весни на осінь 2024 року, розповідають у виданні Bloomberg.

Читайте також: Чехія нечувано детально розписала всі витрати на F-35 включно з вартістю експлуатації

А тепер в Данії заявляють, що затримка буде ще більшою у порівнянні з попередньо озвученими термінами — міністр оборони країни відзначає, що вже спілкується зі своїми колегами з США, щоб знайти ймовірне рішення.

Водночас у Данії вкотре запевнили, що затримка поставок літаків F-35 не вплинуть на передачу Україні винищувачів F-16 чи на виконання зобов’язань як країни-члена НАТО — всього Данія погодилася передати Україні одразу 19 багатофункціональних винищувачів F-16; раніше у ПС ЗСУ повідомили, що частина українських пілотів, зокрема й ті, що опановують літак у Данії, вже проходять підготовку в повітрі з інструкторами на F-16.

Forsvaret
Фото — Forsvaret

Нагадаємо, що затримка постачання F-35 замовникам пов’язана з пакетом оновлень Technology Refresh 3 (TR-3) — раніше у Об’єднаному офісі програми F-35 розписалися, що за песимістичним сценарієм перші літаки з цим оновленням клієнти отримають у червні 2024 року, але схоже, що і ця дата теж може зсунутися.

Щодо Данії, то країна зараз очікує на другу партію своїх F-35 — перша партія з чотирьох літаків прибула в країну восени цього року, а контракт на постачання 27 літаків за ціною у 3,1 млрд доларів був підписаний у 2016 році.

Читайте також: Повітряні сили США хочуть мати масовий та дешевий винищувач на заміну F-16 і це не F-35