xcounter
#

Чи вплине затримка з F-35 на постачання F-16 Україні: у Данії вже дали відповідь на це питання

7344
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Данія має передати ПС ЗСУ 19 багатофункціональних винищувачів F-16

Lockheed Martin має проблеми з оновленням Technology Refresh 3 (TR-3) для своїх винищувачів п’ятого покоління F-35, через які постачання літаків з цим оновленням з весни цього року спершу відкладалося на квітень, а потім й на червень 2024 року.

Наприклад, як раніше на цьому тижні поскаржилися в оборонному відомстві Данії, передача повітряним силам цієї країни другої партії винищувачів F-35, яка раніше була запланована на весну 2024 року, зсунеться на осінь.

Читайте також: США в 2019 році збивали дрон ракетою APKWS з F-16, і це знадобиться нам в 2024 році
F-35
F-35, фото — U.S. Air Force

Таку інформацію повідомив очільник міноборони Данії Троельс Лунд Поульсен. "Звісно, мене це дуже дратує, оскільки данським збройним силам потрібні ці передові літаки для розв’язання завдань національного та міжнародного рівнів", — відзначив він.

Як заявив Поульсен, серед усього він поспілкується з очільником Пентагона Ллойдом Остіном, щоб розглянути ймовірні рішення щодо затримки передачі Данії літаків F-35.

Разом з тим, у повідомленні данського оборонного відомства є ось такий важливий момент — там стверджують, що за оцінками збройних сил, країна й надалі зможе займатися навчанням українських пілотів на багатофункціональні винищувачі F-16 і питанням передачі літаків Повітряним силам ЗСУ і що затримка F-35 не вплине на зобов’язання Данії перед НАТО.

F-16
Данські F-16, фото — Flyvevåbnet

Нагадаємо, як раніше відзначав президент України Володимир Зеленський, Данія має передати Україні 19 винищувачів F-16 і вже є чіткі темпи постачання цих літаків у ПС ЗСУ — шість машин мають передати до кінця 2023 року, ще шість — у 2024 і сім — у 2025 році.

Читайте також: Чи хто ще робив подібне, як переробка "Нептуна" для ударів по наземним цілям