xcounter
#

Як так вийшло, що звичайний ліхтарик пошкодив двигун F-35 і завдав збитки на мільйони доларів

23348
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

І чому причиною такого інциденту вбачають не тільки банальну недбалість фахівців

Згідно з новим звітом комісії з розслідування аварій літаків ПС США, що був оприлюднений 18 січня, через ручний ліхтарик, який залишили всередині повітрозабірника літака п’ятого покоління F-35, було завдано збитків на суму 4 млн доларів — двигун отримав такі серйозні пошкодження, що його не змогли відремонтувати на місці.

F-35
Фото — U.S. Air Force

Інцидент відбувся у березні 2023 року на авіабазі ПС США Люк, що в штаті Аризона, під час проведення технічного обслуговування літака, коли один з фахівців під час перевірки двигуна залишив ліхтарик у повітрозабірнику, причому це відбулося вже після того, як інший фахівець перевірив його на наявність зайвих інструментів, розповідають у виданні Air & Space Forces Magazine.

Читайте також: "Влучити в монету з 1 км" або як британці вперше відстрілялися новітньою зброєю по цілі у повітрі

Після цього всього двигун "проганяли" протягом п’яти хвилин, щоб перевірити його на витік палива, але безпосередньо під час роботи двигуна жодних ознак пошкоджень не було виявлено — їх визначили лише тоді, коли двигун вимкнули і почули підозрілий шум. Тож пошкодження низки комплектуючих були виявлені вже під час другої перевірки двигуна.

Слідчі, які вели цей епізод, виявили, що один з фахівців технічного обслуговування, що проводив перевірку перед запуском двигуна, просто не виконав попередження Joint Tech Data і не переконався, що всі вхідні та вихідні отвори двигуна вільні від зайвих та незакріплених предметів.

Крім того, фахівці банально не провели "візуальну інвентаризацію" набору інструментів після виконання кожного завдання, яку має проводити той, хто виписував ці інструменти.

Спеціалісти знехтували цим правилом і, судячи з усього, ввели свою практику, коли перевірку проводив той, хто запускав двигун — у результаті кожен з фахівців, що працював з двигуном, ймовірно, вирішив, що ліхтарик було знайдено іншим.

винищувач F-35
Фото — U.S. Air Force

Але, як звітує комісія з розслідувань, причина інциденту — не тільки недбалість фахівців, але й загальні проблеми з автономною логістичною інформаційною системою (Autonomic Logistics Information System, далі — ALIS).

Мовляв, ця система, що призначена для інтеграції операцій, технічного обслуговування тощо страждає від нестачі зв’язку у режимі реального часу, незручних інтерфейсів тощо.

І тому "значна кількість контрольних списків і труднощі з доступом до правильних з них викликають самозаспокоєння, коли користувачі посилаються на необхідні процедури обслуговування", що й може призвести до тих чи інших інцидентів.

Незадоволення системою ALIS вже висловлювали законодавці, і Об’єднаний офіс програми F-35 нібито перебуває у процесі переходу на нову інтегровану мережу операційних даних (Operational Data Integrated Network), але робота над цим триває вже чотири роки.

Читайте також: Морпіхи США тренують мобільні групи зі Stinger та "Залізним куполом", час є до 2025 року