xcounter
#

"Влучити в монету з 1 км" або як британці вперше відстрілялися новітньою зброєю по цілі у повітрі

5561
Лазерна система DragonFire
Лазерна система DragonFire

Лазерна система DragonFire або ж "Полум’я дракона" розробляється одноіменним консорціумом, який очолює MBDA

Міністерство оборони Великої Британії повідомляє, що під час випробувань, які проходили на Гебридському полігоні відомства, вперше в країні було здійснено "потужний постріл з лазерної зброї по повітряних цілях — йдеться про систему лазерної зброї [laser directed energy weapon (LDEW)] DragonFire, якою в майбутньому можуть озброїтися як військо, так і Королівський флот Великої Британії у рамках посилення можливостей протиповітряної оборони.

лазерна зброя

Наприклад, як відзначається на офіційній сторінці Leonardo UK, компанія "надає систему управління променем, що інтегрована в турель", і що ця технологія має вирішальне значення для програми і є "серйозним інженерним завданням: забезпечити надзвичайно точне відстеження/наведення і стабільність".

Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, що збив 100% Shahed-136, а от чи нам таке реально

Міністерство оборони Великої Британії не розкриває детальних подробиць випробувань, але відзначає наступне — що лазер використовує "британську технологію, яка дозволяє доставляти лазер високої потужності на великі відстані". Водночас дальність дії цієї системи засекречена, але відзначається, що це зброя прямої видимості й що вона може поцілити в 1-фунтову монету на відстані у 1 км.

Як стверджується, зброя уражає цілі зі швидкістю світла і може "прорізати" ціль. Наголошується також, що це доволі дешеве рішення для засобу протиповітряної оборони — наводять ось таке порівняння: що роботу системи протягом 10 секунд можна порівняти із роботою звичайного обігрівача протягом години, а вартість експлуатації становить менш як 10 фунтів за постріл (до 500 грн).

Раніше британці тестували роботу свого лазера по статичних цілях, а також демонстрували його можливості з відстеження рухомих цілей як на морі, так і у повітрі. І на основі цих випробувань Пентагон повідомив про наміри профінансувати програму "переходу" технології від досліджень на "поле бою".

Читайте також: Армія США зацікавилася лазерною системою з Ізраїлю, хоча має і власні напрацювання