xcounter
#

ЧФ РФ остаточно залишився без "очей": супутниковий знімок показав, що сталось з "Иван Хурс"

13650
"Иван Хурс"
"Иван Хурс"

У ворога на Чорному морі був лише один сучасний розвідувальний корабель проєкту 18280, а побудували їх лише два на всі військово-морські сили РФ

Після успішної атаки по окупованому Севастополю 24 березня до переліку небоєздатний в оглядовій перспективі російських кораблів можливо додавати "Иван Хурс". Це розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ проєкту 18280, який загалом у РФ було лише два, один для Чорного моря, другий у строю на Північному флоті.

На нових супутникових знімках знятих вже після атаки видно, що "Иван Хурс" отримав ураження у кормову частину.

Читайте також: Скільки у реальності "Циркон" летить до Києва та інших міст: чому про 3 хвилини - маячня

Також речник Військово-морських сил (ВМС) ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що цей російський корабель "отримав пошкодження кормового обладнання розвідувального". Але саме супутниковий знімок говорить про те, що виконувати завдання за призначенням цей корабель тепер точно не зможе дуже довгий час.

А завдання корабля - проведення радіоелектронної розвідки, фіксація роботи та визначення місцезнаходження радіолокаційних станцій, систем зв'язку та інших систем противника, як корабельних, так і стаціонарних, перехоплення сигналів їх аналіз, дешифрування тощо.

Справа в тому, що цей корабель вже був уражений морським дроном-камікадзе. Це сталось ще 24 травня 2023 року, а попри запевнення ворога у тому, що екіпаж зміг відбитися від атаки, було опубліковано відео з ударом дрона. А супутникові знімки корабля, який все ж таки дістався до Севастополя, показували, що він має крен.

А після нового влучання "Иван Хурс" залишився без обладнання, яке знаходиться у кормовій частині - комплексів радіоелектронної розвідки. При цьому мова йде не про зовнішнє обладнання, а й про внутрішні приміщення корабля.

Иван Хурс

А на строки відновлення "Иван Хурс" прямо впливає завантаженість судноремонтних потужностей ворога в окупованому Севастополі. А також доступ до обладнання вкрай коштовного обладнання, яке необхідно відновити, але наразі в умовах санкцій. Бо цей корабель, як і перший у серії "Юрий Иванов" закладались ще до окупації Криму, у 2004 та 2013 році.

А на підсанкційність апаратури та неможливість її закупити, без якої немає сенсу будувати такі кораблі, вказує те, що попри план закласти третій корабель проєкту 18280 для Тихоокеанського флоту РФ про це не повідомлялось.

Також нагадаємо, що в результаті атаки 24 березня 2024 ураження, окрім двох великих десантних кораблів ЧФ РФ "Азов" та "Ямал", розвідувального "Иван Хурс" також додався захоплений у 2014 році ВДК "Костянтин Ольшанський", який атакував "Нептун".

Читайте також: "Нептун" глибоко модернізували: про що говорить ураження захопленого ВДК "Костянтин Ольшанський"