xcounter
#

Скільки у реальності "Циркон" летить до Києва та інших міст: чому про 3 хвилини - маячня

Скільки у реальності "Циркон" летить до Києва та інших міст: чому про 3 хвилини - маячня
14811

Попри широко розповсюджену інформацію про час, який необхідний "Циркону" для удару по містах України, вони не відповідають дійсності

Після чергової невдалої для РФ атаки по Києву своєю найновішою ракетою 3М22 "Циркон" у мережі швидко поширились розрахунки її підльотного часу, мовляв, до столиці вона летить 3 хвилини, до Одеси - 1. Але справа в тому, що такі "розрахунки" не мають відношення до реальних.

Зокрема вказується, що швидкість "Циркона" складає 9000 км/год. Скоріш за все, ці дані були взяті з публікації Defense Express, щодо отриманих з власних джерел швидкості "Циркона", який дійсно виявився гіперзвуковим. Але справа в тому, що 9000 км/год - це прямий результат переведення зазначених 7,5 Махів, які є тимчасовою короткочасною швидкістю, коли ракета починає пікірування до цілі. Водночас оціночна швидкість на основній маршевій ділянці складає 5,5 Маха.

Читайте також: Велика Британія хоче випробувати нову ядерну боєголовку A21, не підриваючи її
ЗМ22 Циркон
Один з уламків ЗМ22 "Циркон" після удару по Києву 25 березня 2024 року

Одразу опустимо складну фізику. Але необхідно знати, що число Маха, як швидкість звуку, залежить від середовища. Апроксимовано - від висоти. Біля землі 1 Мах = 1225 км/год, на 10 км = 1078 км/год. Але це не лінійна залежність "чим вище - тим менше", бо на висоті у 30 км вона складає 1086 км/год, а на 40 км - 1142 км/год. Більше того, це умовні "табличні" цифри й вони також залежать від багатьох факторів.

А якраз якщо не сильно вдаватися у суть, то нібито 7,5 Маха якраз і дорівнюють десь близько 9000 км/год, які й розповсюдились по багатьом публікаціях. Водночас, знову, 7,5 Маха - це короткочасна максимальна швидкість, а основу ділянку маршруту "Циркон" долає на 5,5 Махів. А це вже на умовній висоті 30 км - 5973 км/год.

Нібито далі простіше, треба просто взяти відстань від місця запуску ракети до Києва та отримати час польоту ракети. Рівень математики початкової школи: у випадку атаки по столиці отримаємо близько 7 хвилин, якщо для пуску рашисти використовують "Объект-100" під Севастополем, або близько 6 хвилин у випадку пуску з мису Тарханкут, якщо його запускають з модернізованого "Бастиона".

Бастион
Береговий ракетний комплекс "Бастион"

Але ні. Бо будь-яка ракета летить за певною траєкторією, спочатку вона підіймається на значну висоту, потім розганяється, потім починає знижуватись і у піке мчиться до землі. Якщо навіть просто уявити, що об'єкт летить з постійною швидкістю за параболою, то вже зрозуміло, що відстань по прямій буде меншою за відстань реального польоту за параболою.

А для обрахування точного підльотного часу необхідно мати точні параметри ракети, її швидкості, висоти польоту, точної траєкторії загалом з урахуванням маневрів. Тим паче, у "Циркона" вона аеробалістична.

аеробалістична траєкторія
Приклад аеробалістичної траєкторії

Тому наразі навряд хтось взагалі точно може сказати, який з точністю до секунди підльотний час "Циркона" до будь-якого міста України. Але більш важливим параметром є те, наскільки швидко сам запуск ракети буде зафіксований, проведена ідентифікація та через скільки буде оголошено попередження про загрозу. А це вже дійсно означає, що залишається дуже обмаль часу для того, щоб знайти безпечне місце.

Читайте також: "Нептун" глибоко модернізували: про що говорить ураження захопленого ВДК "Костянтин Ольшанський"