xcounter
#

Велика Британія хоче випробувати нову ядерну боєголовку A21, не підриваючи її

1985
HMNB Clyde​ у Фаслейні - головна ядерна база Великої Британії
HMNB Clyde​ у Фаслейні - головна ядерна база Великої Британії

Як британці зараз працюють над покращенням свого ядерного потенціалу

Для початку розповімо про деякі особливості британського ядерного арсеналу. Стратегічна ядерна зброя Великої Британії розміщується на чотирьох атомних підводних крейсерах проекту Vanguard, кожна з яких може нести до 16 міжконтинентальних балістичних ракет. При цьому, що цікаво, британці експлуатують американські МБР типу Trident II, але ядерні боєголовки там стоять британської розробки.

Ще більш цікаво те, що самі британці не оприлюднюють технічні деталі по своїм ядерним боєголовкам на Trident II, тому є лише припущення, що їх конструкція могла бути запозичена з американських ядерних боєголовок типу W76. І є вказівка в публічних даних, що нещодавно британці провели модернізацію своїх ядерних боєголовок до стандарту Mk 4A, котра передбачала зокрема заміну неядерних складових.

Читайте також: Якщо РФ збирається наступати влітку 2024 року, то як вона може готуватись

Тепер же, як пише портал The Drive, Міноборони Великої Британії повідомило про те, що планує випробувати свою перспективну ядерну боєголовку A21, яка розробляється в рамках програми Astraea, не підриваючи її фізично.

Мовляв, для симуляції результатів таких випробувань будуть використані уже наявні суперкомп’ютери, унікальний лазер "Оріон" та унікальна гідродинамічна установка на потужностях установи EPURE, якою зараз спільно управляють Велика Британія та Франція для власних досліджень по ядерних технологіях. Крім того, для проведення майбутніх випробувань боєголовки A21 в рамках програми Astraea буде замовлений і новий суперкомп’ютер під назвою Valiant.

Всередині комплексу лазера "Оріон", фото ілюстративне, джерело - Crown Copyright

Велика Британія ще з 1995 року добровільно приєдналась до мораторію на проведення ядерних випробувань. Тому для оновлення свого атомного арсеналу британці й вимушені використовувати симуляційні технології.

По очікуваним характеристикам боєголовки A21 даних поки що нема, є лише вказівки про те, що вона може мати спільні риси конструкції з американською ядерною боєголовкою W93 під ті ж ракети Trident II у модифікації Mk 7.

Одна із складових комплексу EPURE, фото ілюстративне, джерело - CEA/DAM

В свою чергу, розробка A21 є лише складовою масштабних зусиль британців по оновленню власного атомного арсеналу, на що нещодавно Міноборони Великої Британії виділило додаткові 3 мільярди фунтів стерлінгів. Найбільш дороговартісна складова цих зусиль – будівництво нових атомних підводних крейсерів проекту Dreadnought на заміну згаданим вище Vanguard.

Раніше Defense Express писав про те, що ядерна зброя Британії під загрозою, бо "нова Шотландія" має намір вивезти всі боєголовки та ракети. Крім того, ми розповідали також про те, як у Великій Британії діє своя "Мертва рука" для ядерного удару на "паперових технологіях".

Читайте також: "Нептун" глибоко модернізували: про що говорить ураження захопленого ВДК "Костянтин Ольшанський"