xcounter
#

​Ядерна зброя Британії під загрозою: "нова Шотландія" має намір вивезти всі боєголовки та ракети

HMNB Clyde​ у Фаслейні - головна ядерна база Великої Британії
HMNB Clyde​ у Фаслейні - головна ядерна база Великої Британії
4825

Що буде з найважливішими компонентами національної системи ядерного стримування Королівства, якщо Шотландія відділяється

Шотландський уряд протягом багатьох років порушує питання незалежності країни від Великої Британії, й днями представив чергову частину плану конституційних змін під назвою "An independent Scotland’s place in the world", який на пряму торкається питань оборони, а з ним - ядерного озброєння.

Проблема у тому, що головна база британських атомних підводних човнів класу Vanguard з міжконтинентальними балістичними ракетами Trident базується у Шотландії на морській базі HMNB Clyde у місті Фаслейн, яка є однією з трьох оперативних баз Флоту його Високості. Більше того, поряд з цією базою - місце зберігання ядерних боєголовок, база RNAD Coulport.

Читайте також: Канада вирішує, як безпечно доставити Україні CRV7, йдеться про тисячі ракет

Vanguard
Підводний човен Vanguard після чергування

А у програмі шотландського уряду прописано, що з країни після її виходу зі складу Великої Британії, має бути вивезена вся ядерна зброя. При цьому максимально швидко, без жодного перехідного періоду.

"Ядерна зброя має бути вивезена з Шотландії найбезпечнішим та найшвидшим способом після здобуття незалежності", - йдеться у документі.

Зазначимо, що HMNB Clyde у Фаслейні побудований і вперше використовувався як база ще під час Другої світової війни. А обрано було місце як базу для атомних підводних човнів у розпал Холодної війни через його зручне розташування неподалік від затоки Ферт-оф-Клайд. І з цього часу інфраструктура Фаслейна розвивалась десятиріччями.

Також вкрай важливо те, що розташування Фаслейна вкрай вдале й дозволяє британським підводним човнам одразу виходи у райони патрулювання у Північній Атлантиці. Більше того, ця база також дуже зручна з точки зору захисту, бо знаходиться у довгому вузькому фіорді довжиною 10 км та шириною 1,5 км.

HMNB Clyde у Фаслейні
HMNB Clyde у Фаслейні

Й у випадку отриманням Шотландії незалежності головним питанням для Лондона буде не лише де базувати чотири підводних човни Vanguard з Trident. Не лише де їх обслуговувати та ремонтувати, а йде тримати ядерні боєголовки. А якраз ці ракети є не просто найважливішим компонентом національної системи ядерного стримування, а єдиним його представником.

Таким чином, у випадку якщо Шотландія все ж таки стане незалежною, то у Лондона з'явиться негайна потреба створити нову базу з можливістю зберігання ядерного озброєння. А це додаткові кошти до програми ядерного озброєння, яка прямо зараз включає поточні витрати на заміну Vanguard на підводні човни Dreadnought, які мають встати в стрій вже на початку 2030-х років. А також заміни ядерних бойових частин ракет Trident з британської версії W76 під назвою Holbrook на нові, скоріш за все, варіацію майбутньої американської W93.

Читайте також: Яке озброєння можуть отримати українські морські дрони, щоб стати засобами ППО та ще й бити по землі