xcounter
#

Яке озброєння можуть отримати українські морські дрони, щоб стати засобами ППО та ще й бити по землі

Мінімальне доопрацювання концепції Maritime Brimstone від MDBA
Мінімальне доопрацювання концепції Maritime Brimstone від MDBA
29765

Перетворення морських дронів на носії озброєння - наступний крок в їх еволюції який роблять українські розробники

Українські розробники ведуть подальшу роботу над морськими дронами з метою розширення їх функціоналу. Про це повідомив очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, зазначивши, що мова йде про встановлення на них засобів ППО.

Й одразу нагадаємо, що ще на початку грудня 2023 року Defense Express було опубліковано матеріал про те, що морські дрони пора оснащувати модулями з ПЗРК.

Читайте також: Польща на 1,2 млрд доларів закуповує тисячі гранатометів Carl Gustaf M4

Magura V5
Magura V5

Але, як пише "Українська правда" у розлогому матеріалі про українські морські дрони, робота ширша й мова йде про можливість завдання ударів по повітряних, надводних та наземних цілях. Але слід враховувати, що це дійсно складна задача, зокрема зазначається, що "удари хвиль і перепади тиску" висувають до стабілізатора, скоріш за все прицільної станції, дуже високі вимоги, аби він міг їх компенсувати.

Зрештою, з боку Defense Express, можемо звернути увагу на те, що сама по собі морська техніка та озброєння вважається у розробці більш ніж складним. Й мова не лише у хитавиці, а й у тому, що солена вода є доволі агресивним середовищем. Окрім того, у випадку озброєння дрона вкрай важливо дотриматись габаритів та зберегти центр мас.

Але коли мова йде про необхідність одночасного ураження трьох категорій цілей: повітряних, надводних та наземних, то насправді у світі не так й багато варіантів. Зокрема можливо згадати про APKWS - чудовий варіант з малогабаритними високоточними ракетами, які дійсно можуть уражати цілі у повітрі та на землі.

Vampire APKWS
Vampire від L3Harris з ракетами APKWS

Наприклад Vampire від L3Harris призначений для ураження повітряних цілей, але цими ж ракетами ЗСУ б'є й по наземних цілях. Водночас головна проблема - прицільна станція точніше - з її стабілізацією, як говорять розробники є складність. А без неї APKWS неможливо влучити, бо він має напівактивне лазерне наведення й станція має тримати лазерну пляму на цілі.

Але насправді існують варіанти, як взагалі обійтись без прицільної станції, залишивши лише простішу оглядову - це використати ракети, які мають інші системи наведення. При цьому, бажано, рішення має універсальним, тобто ракета була єдиною для всіх задач. Інакше необхідно буде розробляти окремі системи для зенітних ракет від ПЗРК та для інших варіантів.

Але такі універсальні ракети є. Й почати можливо з британських Brimstone. Теж відносно малогабаритні, з вагою у 50 кг, але з радіолокаційною головкою самонаведення.

Brimstone
Brimstone

При цьому важливою особливістю є те, що навіть при залпі ракети можуть уразити одразу декілька цілей в одному залпі. Також нагадаємо, що Brimstone постачається до ЗСУ на постійній основі, наприклад Велика Британія нещодавно оголосила про передачу нової партії з 200 одиниць.

Водночас залишається питання, а чи може Brimstone знищити повітряну ціль. Офіційно виробник, MDBA, цього не зазначає, але Brimstone є версією AGM-114 Hellfire - американської протитанкової ракети, яка у Stryker A1 IM-SHORAD призначена для ураження повітряних цілей типу дрон та вертоліт.

Таким чином можливо уникнути необхідності створення морської станції лазерної підсвітки цілей виключно за рахунок саме ракети зі специфічною системою наведення.

Також можливо звернутися до досвіду США, де морський дрон LRUSV встановлено модуль для запуску дронів-камікадзе Hero-120.

Але у цьому випадку питання чи може дрон-камікадзе збити вертоліт стає ще більш дискусійним. Зрештою розробник Uvision таку можливість для Hero-120 не відзначає.

Водночас можливо бути впевненим у тому, що українські розробники точно в курсі всіх можливих варіантів озброєння їхнього дрона, як й в тому, що буде обрано найкращий за ефективністю варіант з доступних та можливих для встановлення враховуючи безліч параметрів.

Читайте також: Пентагон досі не отримав фінансування на збільшення виробництва боєприпасів, а далі лише секвестр бюджету