xcounter
#

Польща на 1,2 млрд доларів закуповує тисячі гранатометів Carl Gustaf M4

Carl Gustaf M4 (всі фото: Saab)
Carl Gustaf M4 (всі фото: Saab)
7625

Saab отримав чергового покупця на свій гранатомет-бестселер, який дуже добре себе зарекомендував у ЗСУ

Більш ніж успішний досвід застосування багаторазових гранатометів Carl Gustaf українськими захисникам, наприклад, перший знищений Т-90М "Прорыв" був підбитий з нього, став дуже вагомим фактором у виборі цієї зброї іншими країнами.

Й черговим повноцінним оператором шведського Carl Gustaf стає Польща, оборонне відомство якої оголосило про закупівлю цього гранатомета у останній версії M4 у кількості "тисяч одиниць" та "сотень тисяч" пострілів до нього.

Читайте також: Польща на 1,2 млрд доларів закуповує тисячі гранатометів Carl Gustaf M4
Carl Gustaf M4
Carl Gustaf M4

До цього ці гранатомети у обмеженій кількості були в арсеналі лише у спеціальному підрозділу GROM. Але тепер мова йде про те, що саме Військо Польське, точніше його сухопутні війська, отримають дійсно значну кількість Carl Gustaf.

Водночас шведский Saab у своєму офіційному повідомленні зазначив, що загальна вартість контракту складає 12,9 млрд шведських крон - 1,25 млрд доларів. Строк виконання контракту визначений як 2024-2027, тобто постачання озброєння має розпочатися майже одразу.

Зазначимо, що особливістю Carl Gustaf M4 є використання сучасного прицілу, якщо не системи управління вогнем, FCD 558, який дозволяє використовувати боєприпас з програмованим підривом HE 448. А його балістичний комп'ютер обчислює поправки на вітер, тиск, температуру та тип боєприпасу.

Carl Gustaf M4 FCD 558
Приціл FCD 558 на Carl Gustaf M4

Загалом у Польщі Carl Gustaf M4 має замінити, як мінімум, частково радянські РПГ-7 та зняті з озброєння безвідкатні СПГ-9.

Зазначимо, що загалом цей шведський гранатомет є світовим бестселером й стоїть на озброєнні близько 40 країн світу. І попри свій вік, а перша його версія з'явилась ще аж у 1946 році, залишається у строю та розвивається. Хоча в основі все одно залишається саме концепція нарізного безвіткатного гранатомета.

Зокрема попередня версія M3 мала трикратний оптичній приціл та важила 10 кг, а M4 отримала згаданий FCD 558 та вагу у 6,8 кг. Перорально розвивались й постріли до нього, з широким асортиментом кумулятивних та осколково-фугасних гранат.

Читайте також: Пентагон досі не отримав фінансування на збільшення виробництва боєприпасів, а далі лише секвестр бюджету