xcounter
#

Якщо РФ збирається наступати влітку 2024 року, то як вона може готуватись

12255
Російські окупанти, фото ілюстративне
Російські окупанти, фото ілюстративне

Які підготовчі заходи може вести агресор, і чи вдасться йому це зробити приховано

Нещодавно Командувач Сухопутних військ генерал-лейтенант Павлюк заявив, що РФ готується наступати влітку, та готує угрупування для наступу в 100 тисяч військовослужбовців. На перший погляд, така постановка питання може виглядати очевидною, бо чисельні коментатори заявляли, що мовляв після «виборів Путіна» 17 березня 2024 року Кремль готуватиметься до нового витка проти України та буде відповідно мобілізовувати ресурси.

Але з іншої сторони, тут якраз стає відкритим питання, а що у рашистів із ресурсною базою для наступу, які цілі можуть перед собою ставити і яких результатів вони здатні досягнути. На цьому фоні цікавою є колонка західного військового експерта, генерал-майора австралійської армії у відставці Міка Раяна, де він описав деякі свої припущення по цій темі.

Читайте також: "Нептун" глибоко модернізували: про що говорить ураження захопленого ВДК "Костянтин Ольшанський"
Російські окупанти, фото ілюстративне

Раян виходить із того, що на 2024 рік найбільш ймовірним є варіант, за якого Кремль вирішить таки посилити інтенсивність бойових дій проти України, опираючись на те, що США досі зволікають із наданням військової допомоги нашій країні, а Європі ще треба певний час на розгортання власних оборонних спроможностей.

Відповідно, поки є "вікно можливостей", РФ явно намагатиметься захопити якомога більше українських територій, припускає Раян. Однак як далі випливає із тексту його публікації, мати намір щось захопити не означає достатність ресурсів для досягнення цієї цілі.

Наприклад, очевидною виглядає оцінка, що після проведення "виборів Путіна" Кремль може піти на ті чи інші форми посилення мобілізації живої сили. Але ж мало просто набрати новобранців, їх потрібно чимось озброювати та оснащувати, а з цим є свої нюанси.

Російські окупанти, фото ілюстративне

Якщо говорити в загальних рисах, то запаси бронетехніки та іншого озброєння на базах зберігання армії РФ поступово виснажуються. Якщо продовжувати цю тему, то не можна випускати з уваги ту річ, що для масштабних наступальних дій ворогу будуть необхідні додаткові артилерійські снаряди у значних кількостях в тому числі і від "зовнішніх" джерел поставок. Але от чи будуть Північна Корея та Іран постачати рашистам боєприпаси й далі у настільки великих кількостях, є поки невідомим.

Для проведення наступу треба не тільки відповідні ресурси, але й відповідні оперативні можливості. Наприклад – можливість створити ефект оперативної раптовості для переходу в наступ. У рашистів з цим насправді проблеми, оскільки сучасні засоби розвідки по суті дозволяють розвіяти "туман війни".

Т-54 в строю рашистського "мобілізаційного" 1430-го полку, осінь 2023 року, зображення із соцмереж

Для того, щоб потенційний наступ рашистів влітку 2024 року був результативним, їм для початку доведеться повністю придушити систему протиповітряної оборони України. І це при тому, що наша ППО показала себе стійкою під ударами російських окупантів.

Крім того, російським загарбникам ймовірно доведеться напрацьовувати нову доктрину наступальних дій, яка передбачатиме одночасне та комплексне використання на полі бою піхоти та бронетехніки, дронів та засобів РЕБ. Тобто – по суті піддати корекції усі свої поточні доктрини ведення бойових дій.

На цьому тлі, як явно випливає із слів Міка Раяна, не варто виключати варіант, за якого Сили оборони України зуміють скористатись слабкими місцями противника, через що наступ рашистів влітку 2024 року може не принести Кремлю очікуваного результату.

Читайте також: Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які б можна було дати ЗСУ