xcounter
#

Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які б можна було дати ЗСУ

16066
Боєць ЗСУ веде вогонь із гаубиці L118, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ
Боєць ЗСУ веде вогонь із гаубиці L118, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

У неї теж агресивний сусід під боком, однак це не єдиний нюанс в цій історії

Перш ніж переходити до безпосередньо зазначеного в заголовку цієї публікації, варто переказати деяку передісторію. В часи "Холодної війни" США в рамках програми передового розміщення запасів звичайних озброєнь створили так званий "Резервний запас озброєнь союзників у Кореї", або ж WRSA-K. Цей запас утримувався американцями до початку 2000-х років, поки Конгрес не дав дозвіл продати безпосередньо Південній Кореї усі боєприпаси та інші ресурси, накопичені в рамках програми WRSA-K.

Так Південна Корея отримала в своє розпорядження кілька сотень тисяч 155-мм снарядів та аж 3,4 мільйона снарядів калібру 105-мм. Як далі пишуть в своїй публікації експерти аналітичного центру CSIS, влітку 2023 року США начебто передали Україні орієнтовно 300 тисяч 155-мм снарядів з Південної Кореї, які були накопичені в рамках WRSA-K. А тепер мовляв можна поставити питання і про те, що південні корейці при посередництві США могли б віддати частину із своїх запасів 105-мм боєприпасів.

Читайте також: Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж
Іспанська гаубиця OTO Melara Mod 56 калібру 105-мм в розпорядженні ЗСУ, зима 2023 року, зображення з відкритих джерел

Чому саме 105-мм снаряди від Південної Кореї

Експерти CSIS тут наводять наступні аргументи. За їх підрахунками, ЗСУ отримали від США, Великої Британії та інших союзників близько 100 гаубиць калібру 105-мм різних типів.

Відповідно, калібр 105 міліметрів для нашого війська є ходовим, тому тут чим більше снарядів, тим краще. Особливо в поточній ситуації для України, коли треба швидкими темпами наздогнати відставання по кількості пострілів, порівняно з армією РФ.

Так, армія Південної Кореї ще також використовує артсистеми калібру 105-мм – гаубиці К105 на вантажівках у форматі імпровізованої САУ, всього наразі є 200 таких артсистем. Але південнокорейські військові планують такі артсистеми поступово виводити в резерв, такі плани в них циркулюють ще з 2020 року.

Південнокорейська гаубиця калібру 105-мм K105 HT, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідно, частина їх запасу 105-мм снарядів стане "зайвою", і це можна буде використати із взаємною вигодою для усіх сторін: Південна Корея та США зможуть домовитись про "обмін" боєприпасами так, щоб простимулювати власне оборонне виробництво; а ЗСУ отримають гостро необхідні снаряди, навіть якщо калібру 105-мм.

А чому б не дати ще 155-мм снаряди від Південної Кореї

Тут експерти CSIS виходять із наступної логіки. Наявний у південнокорейської армії запас снарядів калібру 155 міліметрів не безмежний, його необхідно зберегти на випадок війни з Північною Кореєю. Південнокорейський ОПК здатен виготовляти лише 200 тисяч 155-мм снарядів на рік, а стільки для ЗСУ треба лише на один місяць боїв.

САУ K9, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, є ще така специфічна особливість у південнокорейській оборонній індустрії, коли окремо корпуси до снарядів виготовляє компанія Poongsan, а остаточне складання боєприпасів відбувається на потужностях Hanwha.

Південна Корея свої 105-мм гаубиці К105 замінює саме на 155-мм САУ K9, відповідно, для самого Сеулу потреба в снарядах такого калібру стає ще гострішою.

Читайте також: Супутник підтвердив ураження головного вузла зв’язку ЧФ РФ (фото)