xcounter
#

Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж

7746
Іспанський ЗРК NASAMS під час розгортання на естонській базі "Емарі" в квітні 2023 року, фото - Spanish Army
Іспанський ЗРК NASAMS під час розгортання на естонській базі "Емарі" в квітні 2023 року, фото - Spanish Army

Якою буде тривалість курсу, і в чому його особливості

Збройні сили Іспанії почали курс навчання українських військовослужбовців для роботи на зенітно-ракетних комплексах NASAMS. Цей курс проводитимуть інструктори навчально-координаційного центру в Толедо (TTCC), він триватиме 1 місяць, під час якого наших бійців вчитимуть обслуговувати та застосовувати ЗРК NASAMS проти російських окупантів.

Іспанська армія вже має досвід навчання українських зенітників. До цього моменту іспанський TTCC також навчав наших воїнів ППО на зенітно-ракетні комплекси MIM-23 Hawk та Patriot. Про це пише портал Infodefensa.

Читайте також: Як поляки пояснюють, чому на цей раз не збили ракету РФ, одна версія цікавіше іншої

Зенітників ЗСУ тренуватимуть інструктори зі складу 73-го зенітно-ракетного полку іспанської армії, навчальний процес відбуватиметься безпосередньо в казармах «Тентегорра» в Картахені. Сама програма навчання побудована за «модульним» принципом, під кожен тип ЗРК розроблялась окремо, модуль по NASAMS для українських бійців був доданий нещодавно.

Інші деталі майбутнього навчання поки не наводяться. Але автори Infodefensa виходять із того, що Україна ще має отримати додаткові комплекси NASAMS від Канади, США та інших країн.

Тому, як можемо далі припустити від Defense Express, ініціатива Іспанії по навчанню наших зенітників може бути пов’язана із необхідністю саме підготувати додатковий персонал на майбутні ЗРК. Хоча загалом деталі організації підготовки на майбутні NASAMS лишаються невідомими.

Іспанські військові розгортають ЗРК NASAMS в Латвії, осінь 2022 року, фото - Spanish Army

За даними довідника The Military Balance 2023, Іспанія на початок минулого року мала в своєму розпорядженні вісім комплексів NASAMS, 40 установок MIM-23B I-Hawk Phase III та 18 M901 Patriot PAC-2, зведених у три зенітно-ракетні полки. Це може дати розуміння щодо того, наскільки широкою може бути в Іспанії база для підготовки воїнів української ППО.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Іспанія поставила Україні зброю на 190 млн євро, а тепер готує ще 20 Leopard 2A4. Також ми писали про те, як Іспанія з ще 20 Leopard 2 для ЗСУ стає найбільшим донором, скільки ще залишилось і чому Мадрид здатний на це.

Іспанські військові розгортають ЗРК NASAMS в Латвії, осінь 2022 року, фото - Spanish Army
Читайте також: ЗРК SAMP/T має морський аналог під ракету Aster 15, який ефективний проти балістичних ракет