xcounter
#

ЗРК SAMP/T має морський аналог під ракету Aster 15, який ефективний проти балістичних ракет

5010
Пуск морської зенітної ракети Aster 15, ілюстративне фото від MBDA
Пуск морської зенітної ракети Aster 15, ілюстративне фото від MBDA

Це скоріше ілюстрація до того, чому нам варто просити в європейських партнерів додаткові SAMP/T

В акваторії Червоного моря 21 березня 2024 року відбувся доволі цікавий епізод – фрегат ВМС Франції Alsace (D656) проекту FREMM під час одного із ударів збив одразу три балістичні ракети єменських хуситів, націлені на цивільне судноплавство. Для знищення цих ракет французький фрегат застосував лише три зенітні ракети типу Aster 15, тобто ефективність збиття балістики в цьому епізоді склала усі 100%.

Це цікаво тим, що це був перший епізод, коли французькі зенітні ракети Aster 15 були використані проти балістичних ракет в умовах реальних бойових дій. І також цікаво тим, що тут французи використали по суті морський аналог ЗРК SAMP/T, який також є в розпорядженні Сил оборони України (орієнтовно 1 батарея).

Читайте також: Як поляки пояснюють, чому на цей раз не збили ракету РФ, одна версія цікавіше іншої
Пуск зенітних ракет Aster 15 із французького фрегата Alsace (D656) для збиття балістичних ракет єменських хуситів 21 березня 2024 року, фото з відкритих джерел

Як і морська Aster 15, так і зенітна ракета Aster 30 під сухопутний ЗРК SAMP/T належать до одного сімейства ракет, але мають свої відмінності в характеристиках:

  • морська Aster 15 має стартову масу 310 кілограмів, довжину корпусу в 4,2 метри, швидкість польоту – 3 Мах, дальність стрільби – до 30 кілометрів.
  • сухопутна Aster 30 до SAMP/T має стартову масу 450 кілограмів, довжину фюзеляжу 4,9 метрів, швидкість польоту – 4,5 Мах, дальність стрільби – до 120 кілометрів.

Водночас, в обох типів ракет є спільна проблема – тривалість циклу виробництва. На початок лютого 2023 року цей показник складав аж 40 місяців, але тоді Міноборони Франції проголошувало намір скоротити цей показник до 18 місяців.

До цього моменту ми уже згадували про іншу морську зенітну ракету, а саме SM-6, яка далекобійніша за Patriot й точно може вирішити проблему з "ВКС" РФ. І вказували там зокрема, що збройні сили США уже мають наземні пускові установки для використання ракети SM-6 з дальністю до 370 кілометрів для бойових дій на суходолі.

Але приклад із ефективністю французьких зенітних ракет Aster 15 нам говорить про дещо інше. А саме – що наші європейські партнери також можуть бути постачальниками ефективних засобів для збиття балістики. Тому, відповідно, на прикладі збиття ракет єменських хуситів також варто просити не тільки додаткові Patriot, але додаткові SAMP/T також.

Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Яку небезпечну тенденцію показав удар сьогодні "Кинжалами" по Львівщині